2 min. čitanja

Velolučani se prisjećaju čovjeka koji je ovjekovječio nevjerojatne prizore

Velolučani se prisjećaju čovjeka koji je ovjekovječio nevjerojatne prizore
Foto: Josip Joze Žuvela

VELA LUKA – Stanovnici Vele Luke se prisjećaju događaja iz prošlosti tog grada koji se možda i ponajviše urezao u kolektivno pamćenje zajednice. No, ovo nije priča o „plimnom“ valu iz 1978. niti o direktoru Aleksandru Šeparoviću koji je sa svojim biciklom tog jutra prkosio nestvarnim prilikama ispred jedne od trgovina „Huma“. Ovo je kratki spomen na čovjeka koji se tog jutra našao iza foto objektiva i snimao nevjerojatne prizore, piše na stranicama Udruge Lanterna, Vela Luka.

– Njegovo ime je Josip (Joze) Žuvela Treće i zauvijek nas je napustio pred nekoliko dana. Gotovo sav njegov život bio je vezan uz školu. I kao učitelja, kraće vrijeme direktora, ali i kao neposrednog susjeda Osnovne škole Vela Luka. Predavao je, prije svega, tehničku kulturu.

Učenici se i danas prisjećaju njegove sive kecelje, reda koji je vladao u razredu i strogoće, ali i njegovog nešto opuštenijeg izdanja u manjim grupama. Upravo su on i njegovi sati tehničke kulture bili prvi dodir luškim učenicima s fotografijom, bilježenjem luške stvarnosti i njezinim pretakanjem na foto papir u laboratoriju prizemlja osnovnoškolske zgrade.

Možda upravo zbog životnih nedaća i bolesti koja ga je pratila kroz život, uvjetujući njegovu distanciranost i osjetljivost, rado se povlačio iza foto objektiva. Tako se rano morao povući iz aktivnog rada u Vaterpolo klubu Vela Luka, ali ga je poslije gotovo podupirao i pratio kao fotograf.

Naročito su ga privlačile neobičnosti pa će trajno dokumentirati Luku prekrivenu snijegom, ali i Luku na udaru meteotsunamija.

Za sobom je ostavio vrijedan fotografski trag, a pogotovo se ističe opus iz 1978. s nizom antologijskih foto snimaka poput ove sa Šeparovićevim ponyjem – poručuju iz Udruge Lanterna.

Foto: Josip Joze Žuvela

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.