2 min. čitanja

Još nema rješenja za spas najpoznatijeg talijanskog grada koji tone – More će ga progutati prije nego se očekivalo

Još nema rješenja za spas najpoznatijeg talijanskog grada koji tone – More će ga progutati prije nego se očekivalo
Foto: Pixabay

VENECIJA – O porastu razine mora priča se desetljećima. Isto toliko govori se o Veneciji kao gradu koji polako, ali sigurno tone na dno lagune. No najnovija istraživanja pokazuju da bi Jadransko more Veneciju moglo progutati puno prije nego se to prognoziralo.

Nekadašnje sjedište Mletačke republike u studenom 2019. godine doživjelo je najgoru poplavu u posljednjih 50 godina – Veneciju je tada pogodila plima od 187 cm, tek nešto malo niža od 1966. kada je zabilježena plima od nešto malo manje od 2 metra.

Foto: Youtube / Screenshot

Rezultati istraživanja objavljeni ovaj tjedan u časopisu Natural Hazards and Earth System Sciences pokazuju da ako se klimatske promjene ne uspore, morska razina će se do 2100. povećati oko 120 centimetara, a ekstremni scenarij predviđa porast od čak 170 centimetara, piše N1.

Znanost upozorava venecijanske gradske vlasti da u urbanistički plan grada pod hitno uvrste rješenja koja će smanjiti negativan utjecaj porasta razine mora na grad koji je još uvijek pod zaštitom UNESCO-a.

Talijanska vlada već je uložila milijarde eura u sustav podmorskih barijera nazvan MOSE, koji je prvi put aktiviran prošle godine, iako je njegova izgradnja počela 2003. godine. Cijeli projekt obilježen je brojnim kontroverzama, kašnjenjima, korupcijskim skandalima i prekoračenjem troškova.

Foto: Postavljanje barijera pred Venecijom/Brodosplit

Da bi grad bio zaštićen od sve češćih plimnih valova barijera bi, po mišljenju znanstvenika, morala ostati zatvorena veći dio godine od 2075. godine nadalje. To bi pak moglo negativno utjecati na osjetljivi ekosustav lagune što bi se opet prelilo negativno na talijansko gospodarstvo.

Sve u svemu, očuvanje Venecije biti će puno veći zalogaj i pothvat nego su mnogi očekivali.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.