1 min. čitanja

KAKO SE ZAŠTITITI OD PLIMNIH VALOVA U BUDUĆNOSTI? Izgradnjom 6-metarskog zida duž obale i oko otoka

KAKO SE ZAŠTITITI OD PLIMNIH VALOVA U BUDUĆNOSTI? Izgradnjom 6-metarskog zida duž obale i oko otoka
Foto: Youtube/Screenshot

Nakon što je NASA objavila informaciju da će od sredine idućeg desetljeća plimni valovi uništiti život na obali zbog promjena u Mjesečevoj orbiti, postavlja se pitanje – mogu li se i kako spasiti nekretnine uz obalu?

Mogu – izgradnjom zida visokog 6 metara, gorko se našalio Tino Mladinić, kapetan lučice Poljud u razgovoru za Dnevnik Nove TV. No ima li spasa obalnim gradovima ukoliko se obistine NASA-ina predviđanja? A ona će se vrlo vjerojatno obistiniti, jer su plime posljednjih godina sve češće i sve žešće. Kad tome pridodamo utjecaj Mjesečevih orbitalnih oscilacija, koje završavaju svoj puni krug sredinom 2030-ih, gradovi poput Vranjica mogli bi biti potpuno potopljeni.

Nastradao bi i dobar dio Splita – nestala bi riva, ugostiteljski objekti, a more bi možda dosegnulo i Poljud. Brojne kuće, domovi duž jadranske obale progutalo bi more.

Uz olujno jugo i kišne vjetrove razina Jadrana vrlo lako bi se mogla podići za 2-3 metra, smatra Nenad Leder, oceanograf s Pomorskog fakulteta u Splitu.

Unatoč brojnim upozorenjima, mnogi i dalje misle da se klimatske promjene događaju nekome drugome, negdje drugdje u nekom dalekom vremenu. No one su već tu, desetljećima pripremaju teren za veliko finale. Pitanje je samo tko će izvući kraći, a tko deblji kraj.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog oscilacija u Mjesečevoj orbiti plimni valovi potapat će obalne gradove diljem svijeta
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.