2 min. čitanja

UVALA ZAVRATNICA Kakva je to silueta pod morem?

UVALA ZAVRATNICA Kakva je to silueta pod morem?
Foto: Youtube / Screenshot

JABLANAC – U zaljevu Zavratnica u Podvelebitskom kanalu se, s predivne šetnice, negdje na sredini zaljeva i sasvim blizu obale, vide ostaci nekakve rešetkaste konstrukcije, odnosno potopljenog broda. Riječ je o njemačkoj desantnoj brodici – katamaranu, koju su britanski zrakoplovi potopili 24. kolovoza 1944.

Nijemci su, planirajući desant na Britaniju, izgradili dvjestotinjak takvih sklopivih katamarana koje bi željeznicom mogli dopremiti u dijelovima i sastaviti, a kako su odustali od invazije te su brodove dopremili na Sredozemlje i dobar dio je završio na Jadranu gdje su im služili za transport vojne opreme morem, jer su partizani presjekli sve kopnene veze, javlja Radio Rijeka.

No, i taj transport je bio opasan jer su saveznički zakoplovi iz talijanskih baza stizali do naše obale i potapali sve što se na moru micalo, pa su Nijemci putovali samo noću, dok su danju mirovali u utvrđenim, sigurnim lučicama kakva je bila i Zavratnica.

Naravno, i Nijemci su bili opremljeni jakim protuzrakoplovnim oružjem pa su tog ljeta ’44. srušili, baš u Zavratnici, dva engleska Hawker Hurricanea.

– Ono što je meni najzanimljivije, to je osobni pečat koji ovaj brod krije – priča ronioc i podmorski istraživač Danijel Frka.

– Prilikom jednog zavlačenja u tu olupinu, u kabini posade našao sam, u ladici drvenog stola, njemačko-talijanski rječnik i svežanj pisama koje je taj vojnik dobivao od kuće. U rječnik su bile umetnute, iz novina izrezane, figure poluobnaženih ljepotica, dok se pisma nisu dala više čitati – kaže Frka i nastavlja:

– Ipak, uspjeli smo pročitati adresu s koje su pisma stizala i moja rođakinja ju je jednom prigodom u Frankfurtu potražila. Međutim ispostavilo se da adresa više ne postoji. Tako će identitet neznanog vojnika, čini se, zauvijek ostati tajna.

Još jedna zanimljivost je da je dobar dio takvih njemačkih katamarana izvađen iz mora i popravljen te su još godinama nakon rata vjerno služili floti naše Jadrolinije.

Cijeli razgovor možete poslušati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

STELLA POLARE Olupina puna goriva, koja već 77 godina leži na dnu Kvarnera
SZENT ISTVAN Austrougarski ponos, na današnji dan zauvijek potopljen na dno Jadrana
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.