3 min. čitanja

U Istarskoj županiji osposobljene prve patronažne sestre za njegu u kući djece s višestrukim teškoćama

U Istarskoj županiji osposobljene prve patronažne sestre za njegu u kući djece s višestrukim teškoćama
Foto: Pexels/Ilustracija

Pitanje provođenja zdravstvene njege u kući kod djeteta s višestrukim teškoćama aktualizirano je u srpnju ove godine

Na ovaj su problem pozornost skrenuli roditelji djece s višestrukim teškoćama u diplomskom radu Rozalije Javoran, a koja je rad obranila pod mentorstvom prof. Dragana Benazića, na pulskom Fakultetu Ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković. U njemu su roditelji naveli da, iako im sustav garantira uslugu njege u kući, ona im u Istarskoj županiji nije dostupna jer patronažne sestre nisu obučene raditi s malim pacijentima, a Javoran je istaknula da je time roditeljima djece s višestrukim teškoćama uskraćeno zakonom zajamčeno pravo na njegu u kući te da hitno treba riješiti to pitanje.

Ovog su puta, Istarski domovi zdravlja, doznaje Istra24 iz Istarske županije, odmah pokrenuli potrebnu dodatnu edukaciju.

- Dvije medicinske sestre iz zdravstvene njege i dvije prvostupnice iz patronaže bile su na edukaciji na Odjelu intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka već u osmom mjesecu. Plan je da patronažne sestre iz svih ispostava Istarskih domova zdravlja i iz zdravstvene njege iz Ispostave Buzet, prođu edukaciju u KBC Rijeka, a dinamika edukacije je ovisna o broju djece koju imaju na Odjelu intenzivne skrbi na Kantridi jer ti slučajevi, na sreću, nisu učestali - navode iz županijskog resornog odjela.

Majka djeteta koja je a Istru24 otvorila dušu i progovorila o ovom problemu iznimno je zadovoljna jer je, kako navodi, nakon godina traženja napokon dobila uslugu koja joj je nužno potrebna.

Prvi put su ovu uslugu pokušali tražiti prije sedam godina, kada im je dijete bilo još malo, ali ubrzo i odustali jer im je borba bila preteška, uz sve izazove s kojima su se morali nositi. Tada im je iz Ustanove za zdravstvenu njegu u kući 'Zlatne ruke' i Domova zdravlja rečeno isto: nemaju im koga poslati, jer nitko nije za to osposobljen.

Ovaj su put, naglašava, bili oboružani s više strpljenja, znajući da je ovakva usluga u drugim županijama roditeljima dostupna te da na nju imaju pravo i oni.

U međuvremenu je, prije četiri mjeseca, diplomski rad Rozalije Javoran, o velikim izazovima i poteškoćama s kojima se obitelji djece s teškoćama susreću u Istarskoj županiji javno objavljen te je iz njega postalo jasno da ova obitelj u svojim traženjima nije usamljena već postoji desetak djece u Istri kojima treba zdravstvena njega u kući.

Tada se je krenulo, drugi put, u pronalazak najboljeg rješenja sa Istarskim domovima zdravlja, a zahvaljujući dr. Ivoni Močenić u rujnu je sve dodatno pogurano i napokon riješeno - objašnjava majka.

Tako je njihov sin, dodaje, postao prvi korisnik ove mjere u Istarskoj županiji.

- Sestra Silvija koja nam dolazi je divna, topla, draga i zainteresirana. Spremna je učiti o našem djetetu, prilagoditi se našim potrebama kao obitelji. Do sada smo se družili četiri, pet puta i veselimo se svemu dobrome što će iz toga izaći - objašnjava majka, izražavajući nadu se da će usluga biti dostupna svima koji je trebaju.


Kako doznaje Istra24 Županija radi i Plan za ranu intervenciju u Istarskoj županiji koji, kako navode, neće biti sam sebi svrha, nego uporište za korištenje stručnih i financijskih resursa za zaštitu najranjivijih skupina u društvu, djece s razvojnim rizicima, odnosno teškoćama i njihovih obitelji.

Sukladno UNICEF-ovim preporukama za izgradnju sustava rane intervencije u djetinjstvu, vrlo složenog procesa, potrebno je vrijeme, a sama provedba iziskuje nekoliko faza, navode.

Rana intervencija je, kako pojašnjavaju, proces pružanja posebne podrške i usluga djeci rane i predškolske dobi, koja imaju razvojne rizike, teškoće ili kašnjenje, ali i njihovim obiteljima, s ciljem unapređenja razvoja, kvalitete života i sudjelovanja u zajednici.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.