3 min. čitanja

Presuda o granici u Savudrijskoj vali – Upozorenje iz Njemačke: Morate poštivati odluke suda

Presuda o granici u Savudrijskoj vali – Upozorenje iz Njemačke: Morate poštivati odluke suda
Photo: Wikimedia

Veliki dan za Sloveniju, običan radni dan za Hrvatsku. Tako se 29. lipanj može iščitati iz izjava političara i medija obiju zemalja. Danas će se naime u 14 sati donijeti odluka Arbitražnog suda u Den Haagu o graničnom prijeporu između Hrvatske i Slovenije na kopnu i moru.

Sporna granica predmet je nesuglasica dviju zemalja od proglašenja neovisnosti, a nebrojeno puta Slovenija je isticala kako se ne radi o pravu, nego pravičnosti po kojem, drže, trebaju biti pomorska zemlja i imati izlaz na otvoreno more.

Republika Hrvatska se iz arbitraže povukla 2015. godine, jer je kompromitirana nakon što su Slovenci uhvaćeni u pokušaju utjecanja na konačnu odluku suda. Sabor je tada jednoglasnom odlukom isključio Hrvatsku iz Sporazuma pozivajući se na članak 60. Bečke konvencije koji dopušta razvrgnuće sporazuma u slučaju njegove “teške povrede”. Predložili su tada Sloveniji pregovore o alternativnom rješavanju spora.

Pljuska iz Njemačke

Prije objavljivanja presude, stiže priopćenje, potpisano od strane Njemačkog veleposlanstva. U njemu pozivaju obje strane da poštuju odluku suda:

“Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava te igra važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova.

U vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska su se zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenog 2009. godine.

Stoga je, posve neovisno o sadržaju odluke, s gledišta njemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati te da ih stranke moraju implementirati.

Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom”, poručuju iz Veleposlanstva.

Za Hrvatsku odluka “mrtvo slovo na papiru”, za Sloveniju “dan D”

“Hrvatska se neće odazvati pozivu na čitanje odluke arbitražnog suda. Neće tamo sjediti, neće biti prisutna. To će za nas biti dan kao i svaki drugi i nemamo namjeru toj odluci pridavati veliku pažnju”, potvrdili su uoči objavljivanja odluke hrvatski diplomatski izvori. Ta odluka, tvrde, “neće imati nikakav učinak prema nama i Hrvatska neće prema njoj postupiti”.

Slovenski premijer Miro Cerar i prije njenog izricanja, presudu naziva povijesnim događajem za Sloveniju. Zaoštravanju odnosa pridonio je bivši šef slovenske diplomacije Dimitrije Rupel koji je izjavio kako bi Slovenija zaljev “morala poslati vojni brod Triglav i još nekoliko vojnih brodova da brane slovenske teritorijalne vode”.

Iako službeni Zagreb poziva na pomirljivo rješenje situacije, oprez je vidljiv, brodovi Hrvatske ratne mornarice uz policiju pojačano kontroliraju pogranično područje Savudrijske vale. Ljubljanski tjednik “Reporter”, blizak desnoj opozciji, navodi na svom portalu da se Hrvatska sprema kako bi snagama sigurnosti “zaštitila” područja pod svojom kontrolom koja bi prema arbitražnoj presudi mogla biti dodijeljena Sloveniji, no da slovenska vlada to odbija komentirati.

Photo: Pixabay

Huškanje i zaoštravanje odnosa

Republika Hrvatska pripravna je za sve “neobičnosti” koje bi se mogle dogoditi u vezi s arbitražnom presudom, a u skladu s time već su izdane upute. Jednostavnije rečeno, uputi li Slovenija u Piranski zaljev / Savudrijsku valu svoj vojni brod, HRM će uputiti dva hrvatska broda. Sve u skladu s teorijom da moraš biti spreman i za “nezamislive” stvari. Inače, nikakva arbitražna odluka ne može se provesti silom i predstavljala bi najtežu povredu međunarodnog prava, piše pak Večernji list.

Photo: MORH

Zaključno, očekivanja  idu u smjeru da Republika Hrvatska napokon proglasi gospodarski pojas čime bi dobili pravo spriječiti brodove drugih država, nečlanica EU da ribare u Jadranu. Ipak, kako se to ne odnosi na zemlje članice Unije, zapravo se ništa bitno ne bi smjelo dogoditi, osim povrijeđenog ega susjeda. Tako će bez obzira na današnju, već unaprijed kompromitiranu odluku suda u Den Haagu, slovenski brodovi i dalje moći nesmetano ploviti do međunarodnih voda, kroz teritorijalne vode i Zaštićeni ekološko ribolovni pojas Republike Hrvatske.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.