2 min. čitanja

EU parlament izglasao hitne mjere za oporavak ribarskog sektora zbog rata u Ukrajini

EU parlament izglasao hitne mjere za oporavak ribarskog sektora zbog rata u Ukrajini
Foto: Youtube/Screenshot

Ribarski sektor u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, iznimno je pogođen geopolitičkom krizom uzrokovanom ratom u Ukrajini. Bilo je nužno donošenje hitnih mjera koje će umanjiti negativan utjecaj aktualne krize na ovu granu gospodarstva pa su u EU parlamentu, sa 620 glasova ZA, izglasane mjere za pomoć ribarima.

Rast cijena energenata i visok stupanj poremećaja tržišta jedan su od razloga neisplativosti poslovanja proizvođača, uzgajivača i prerađivača ribljih i akvakulturnih proizvoda te ozbiljna ugroza egzistencijalnim pitanjima, kako manjim, tako i velikim igračima. S druge strane, naši ribari su u ozbiljnim poteškoćama, a neki su već i odustali od ribolovnih aktivnosti radi strahovitog rasta cijena naftnih derivata – ponajviše plavog dizela.

Fred Matić, izvjestitelj Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu za izmjenu Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo, bio je zadužen za definiranje mjera oporavka ribarskog sektora kako bi se ublažile posljedice ruske agresije. Prvenstveno se to odnosi na subvencije ribarima, uzgajivačima u akvakulturi i prerađivačima ribljih proizvoda, ali i proizvođačima koji skladište riblje proizvode. Svi oni u ribarskom i akvakulturnom sektoru koji su pogođeni ovom dalekosežnom krizom obuhvaćeni su novim paketom mjera pomoći, koji će se moći retroaktivno, od početka rata u Ukrajini 24. veljače 2022., primjenjivati u državama članicama do kraja ove godine.

Foto: EP

– Situacija s kojom se trenutno suočavamo prelijeva se na leđa onih koji su kolateralna žrtva geopolitičke krize za koju ne snose nikakvu odgovornost. Velik dio ribara od početka krize ne ide u ribolov zbog ogromne cijene plavog dizela i neisplativosti poslovanja, a drugi dionici u ribarskom i akvakulturnom sektoru snose ogromne financijske gubitke zbog poremećaja na tržištu. Ovaj hitni i konkretni paket pomoći kojeg smo danas izglasali dat će državama članicama mogućnost isplate financijskih kompenzacija iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te na taj način konkretno pomoći ljudima koji ovise o ribarskom sektoru – najavio je zastupnik Matić.

Kriza u ribarskom sektoru lako se može preliti na turistički sektor, koji uvelike ovisi o onome što im ribari mogu ponuditi pa je donošenje ovih mjera bilo više nego nužno, smatra Matić dodajući da će ovaj zakon uvelike olakšati buduće poslovanje ljudima i kompanijama koji se bave ribarstvom i akvakulturom, odnosno onima koji se bave ribolovnim aktivnostima. Kaže da su sve političke grupe pokazale složnost i primjer dobre prakse kada se radi o pitanju pomoći najpogođenijem sektoru. Matić vjeruje da će novi zakon koji uključuje mjere pomoći za ribarski sektor do kraja ljeta postati pravno obvezujući i u Hrvatskoj.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.