2 min. čitanja

Turska Hrvatskoj brodom šalje sto kontejnera s dirljivom porukom: “Poznajemo vašu bol, uvijek ćemo biti uz vas”

Turska Hrvatskoj brodom šalje sto kontejnera s dirljivom porukom: “Poznajemo vašu bol, uvijek ćemo biti uz vas”
Foto: Screenshot / Youtube

Hrvatskom zahtjevu za žurnu materijalnu pomoć nakon razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio Banovinu (kontejneri, zimski šatori, rasvjetna tijela/baloni, svjetiljke, električni grijači, sklopivi kreveti , vreće za spavanje) odazvalo se ukupno 15 država članica Europske unije i Mehanizma unije za civilnu zaštitu. Turska je odlučila u Hrvatsku poslati 100 kontejnera. Do kraja subote trebalo bi ih stići ukupno 64, a ostalih 36 stići će idućih dana. No, ni tu nije kraj, jer su turske vlasti donijele odluku o doniranju 100 dodatnih kontejnera Hrvatskoj, čija će isporuka biti isplanirana u narednim danima.

Uprava za izvanredne situacije Republike Turske (AFAD) poslala je 100 stambenih kontejnera za potrebe potresom pogođenih obitelji u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Kontejnerske kućice su zaplovile na brodu iz istanbulske luke Pendik k talijanskom Trstu, odakle se prebacuju u Zagreb i to uz suradnju članica Međunarodnog udruženja prijevoznika (UND).

Predsjednik Izvršnog odbora UND-a Alper Ozel istakao je kako Turska poznaje bol nakon potresa i da iz te solidarnosti suosjeća i dijeli bol s Hrvatskom.

– AFAD pruža ruku prijateljstva i šalje ove kontejnere našoj braći u Hrvatskoj. Članice našeg udruženja su omogućila i transport u kojem sudjeluje više od 50 vozila. Pozdravljamo narod Hrvatske i želimo im brz oporavak. Turska će uvijek biti uz vas – poručio je Ozel.

I predsjednik Upravnog odbora UND-a Cetin Nuhoglu je ranije u priopćenju istakao kako su pomoć i njen transport organizirani u suradnji sa resornim ministarstvima i institucijama Turske.

Trideset od 100 kontejnera u Hrvatsku je stiglo 7. siječnja, a dostavljeni su ljudima u Glini (12), te po šest u Sisku, Lekeniku i Hrvatskoj Kostajnici.

Osamnaest kontejnera stiglo je danas popodne u Lekenik, a trebalo bi do kraja dana stići još 16.

Preostalih 36 kontejnera trebalo bi pristići u narednih nekoliko dana, piše Anadolu Agency.

Osim toga, turske vlasti su donijele odluku o doniranju 100 dodatnih kontejnera Hrvatskoj, a njihova isporuka bi trebala biti planirana u narednim danima.

Također, deset stručnjaka AFAD-a nalazi se u Hrvatskoj od 4. siječnja kako bi pomogli u općoj koordinaciji turske pomoć i podršci pri osposobljavanju šatora i kontejnera.

Ranije je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u razgovoru s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem kazao kako je Turska iskren prijatelj te da će nastaviti pomagati hrvatskom narodu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.