1 min. čitanja

Herojski potez spriječio je udar ogromnog kontejnerskog broda u obalu Kajmanskih otoka

Herojski potez spriječio je udar ogromnog kontejnerskog broda u obalu Kajmanskih otoka
Foto: Screenshot/YouTube

Napeto je jučer bilo i blizini obale najmanjeg od tri Kajmanska otoka kada je kontejnerskom brodu 208 m dugačkom SC "Montana" otkazao glavni motor i nemoćan je plutao prema obali!

Katastrofa je izbjegnuta za dlaku, piše The Maritime Executive, no na početku nije tako izgledalo. Ogromni kontejnerski brod napao se u ozbiljnom problemu kada je ostao bez pogona i tako s kretao prema zapadnom kraju otoka Little Cayman - najmanjeg i najrjeđe naseljenog od svih Kajmanskih otoka.

Najbliži tegljač u tom je trenutku bio udaljen 60 nautičkih milja stoga pomoć od njega, barem pravovremenu, nije bilo realno očekivati.

Dokovi na otoku Little Cayman apsolutno su premali za ovakvu grdosiju pa su vlasti, gotovo pomirene s činjenicom da će do udara doći krenule planirati kako što više ublažiti ono što se činilo neizbježnom katastrofom. Posada s unesrećenog broda javljala je kako generator još uvijek radi i kako pokušavaju sve da udar u obalu spriječe, no kako glavni motor ne mogu dovesti u funkciju!

I baš kada se činilo da je sve izgubljeno dogodilo se svojevrsno čudo. Na poziv u pomoć odgovorila su dva broda - teretnjak "Lefkes" pod zastavom Paname te "Aruna Cihan" pod zastavom Maršalovih otoka.

"Lefkes" je uspio pristići do SC "Montane" na vrijeme i brod bez pogona odvući na sigurniju poziciju s koje više nije vrebala opasnost udara u otok dok je vladin tegljač istovremeno pristizao na mjesto incidenta.

Ovim hrabrim i ljudskim činom kolega pomoraca tako je izbjegnuta jedna velika katastrofa.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.