2 min. čitanja

Iz Grčke se vratio hrvatski kanader

Iz Grčke se vratio hrvatski kanader
Foto: HRZ / D. Vujević

Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a vratio se u nedjelju 27. kolovoza 2023. oko 11:40 sati iz Helenske Republike u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ Zemunik Dunji, gdje je sudjelovao u pružanju međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara od 22. kolovoza.

Tim koji je bio angažiran na gašenju požara na području Aleksandropolija, Kavala, Drame i Polygyrosa u Helenskoj Republici sastojao se od dvije posade i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođenim kapetanima, bojnikom Ivicom Markačem i bojnikom Igorom Mindoljevićem.

Kapetan aviona Canadair CL-415 bojnik Ivica Markač, ujedno i zapovjednik snaga koje su sudjelovale u gašenju požara u Helenskoj Republici u ovoj prigodi je istaknuo:

- Ovo iskustvo uz humanitarnu dimenziju pružanja pomoći u drugim zemljama, pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u svijetu. Dobra priprema i spremnost pomoći narodu Helenske Republike u gašenju i saniranju požarišta rezultat su odlično obavljene zadaće koja je pred nas stavljena. Zahvalnost kolega iz Helenske Republike nama Hrvatskoj vojsci i cijelom Hrvatskom narodu je izrazito važna, jer se pravi prijatelji poznaju kad je najteže - naglasio je  bojnik Ivica Markač.

Protupožarni avion Canadair CL-415 bio je angažiran u Helenskoj Republici u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.

Podsjećamo, ovo je drugi put da su protupožarne snage HRZ-a s avionom Canadair CL-bile angažirane u Grčkoj. Prvi put su bile angažirane u srpnju ove godine.  

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kanader iz Grčke sretno stigao u Hrvatsku | | Morski HR
Protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vratio se u srijedu 11. kolovoza 2021. u vojarnu u Zemuniku iz Helenske
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.