2 min. čitanja

TAJNE PODMORJA Svjetski rijedak primjerak očuvanog bombardera iz Drugog svjetskog rata kod Žirja

TAJNE PODMORJA Svjetski rijedak primjerak očuvanog bombardera iz Drugog svjetskog rata kod Žirja
Foto: Daniel Frka / Wikimedia

ŽIRJE – Obrušavajući njemački bombarder Junker Ju 87 ‘Stuka’ iz Drugog svjetskog rata prije 6 godina je pronađen u vrlo dobrom stanju na dnu mora sa zapadne strane otoka Žirja. Pogođen je 12. travnja 1941. u artiljerijskom okršaju, u napadu Sila Osovine na vojne brodove Kraljevine Jugoslavije koji su se nalazili kod Jadrtovca i to s topničke baterije iznad Žaborića . Olupina se nalazi na 26-28 m dubine, jedino mu nedostaje motor koji se nesumnjivo otkinuo prilikom udara u morsku površinu. Preostali dio aviona potpuno je čitav i u vrlo dobrom stanju, čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno. Motor se nalazi u blizini.

– Što se tiče istraživanja mislim da je sve više-manje odrađeno. Našao se serijski broj aviona i po njemu svi ostali podaci. Avion je bio u talijanskoj službi. Poletio je iz talijanske zračne baze i od dva pogođena jedan se uspio vratiti, a drugi je pao u more kod Žirja – ispričao nam je Emil Lemac, iz ekipe ronioca koji godinama rone zajedno i koji su ovih dana zaronili na ovu lokaciju. Daniel Frka je autor fantastičnih fotografija.

Foto: Daniel Frka

Uz „Leteću tvrđavu“ B-17 kod Visa, ovo je tek drugi zrakoplov u podmorju Republike Hrvatske koji je pronađen praktički čitav. Vrijednost ovog nalaza je u svjetskim okvirima budući da su od ukupno 5709 proizvedenih zrakoplova ovog tipa sačuvana tek dva, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu, dok su iz podmorja Norveške i Grčke izvađene i izložene dvije olupine Ju 87 u daleko lošijem stanju od „žirjanskog“ Junkersa, zabilježeno je o ovoj olupini u stručnom časopisu Vojna povijest.

Foto: Daniel Frka

Prema dostupnim povijesnim podacima, najvjerojatnije je riječ o zrakoplovu Ju 87R-2 ratnog zrakoplovstva Italije koji je topovskom paljbom oštetila protuzrakoplovna obrana Kraljevine Jugoslavije u Travanjskom ratu 1941. te se morao prisilno spustiti na površinu mora. U stručnoj literaturi pronađen je podatak o napadu tri talijanska zrakoplova tipa Ju 87R iz sastava 239. eskadrile 97. grupe obrušavajućih bombardera (239. Squadriglia, 97 Gruppo Bombardamento a tuffo) 12. travnja 1941. na brodove Druge torpedne divizije, odnosno na hidroeskadrilu jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice razmještenu u uvalama oko Jadrtovca. Tom prilikom pogođena su dva Ju 87. Jedan od njih se srušio, pri čemu su pilot i strijelac-radist poginuli. Drugi Ju 87 zbog oštećenja bio je prisiljen sletjeti na morsku površinu, da bi na dnu mora ostao sakriven od znatiželjnih očiju sve do današnjih dana.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

NEVJEROJATAN VIDEO: Pronađeni ostaci pilota iz Drugog svjetskog rata kod Visa
Amerikanci sa Zadranima razotkrivaju tajne aviona Tulsamericana
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.