2 min. čitanja

NEVJEROJATAN VIDEO: Pronađeni ostaci pilota iz Drugog svjetskog rata kod Visa

NEVJEROJATAN VIDEO: Pronađeni ostaci pilota iz Drugog svjetskog rata kod Visa
Photo: Video Screenshot / NPS Submerged Resources Center

VIS – Ronioci su u viškom akvatoriju na dubini od 40 metara, gdje su olupine američkog zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se srušio 1944. godine pronašli kosti

Groblje zrakoplova

U podmorju oko Visa pronađeno je 30-ak zrakoplova, uglavnom bombardera iz Drugog svjetskog rata, kao i par lovaca. Među njima su južno od Visa 2009. godine otkriveni ostaci teškog bombardera B24, poznatog i kao Liberator. Riječ je o Tulsamericanu, posljednjem bombarderu modela Liberator proizvedenom u tvornici u Tulsi u SAD-u, čije su akcije američki mediji u to vrijeme sa zanimanjem pratili, a na avion su se potpisali svi radnici koji su sudjelovali u proizvodnji.

Photo: Video Screenshot / NPS Submerged Resources Center

Potraga za tijelima pilota

U zajedničkoj akciji hrvatske i američke vojske, trajala je potraga za tijelima američkih pilota zrakoplova koji je potonuo prije pune 73 godine, a danas je objavljena snimka. Mate Barica s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru o događaju je kazao:

“Ostaci kostiju su pronađeni jučer,  ali bez daljnje analize ništa ne znamo a daljnji posao nad tim kostima radit će antropolozi koji se samo time bave”. Dodao je kako je on dio stručnog tima koji u ime Ministarstva kulture RH kao partner Amerikanaca brine o ostacima olupina američkog bombardera. Kako je rekao, razbijeni ostaci zrakoplova, krilo, motor i kabina nalaze na morskom dnu na dubini od 40 metara.

Photo: Video Screenshot / NPS Submerged Resources Center

Kako su pronađeni?

Ronioci su posmrtne ostatke poginulog američkog pilota i kopilota tražili tako što su vadili sediment ispod kabine zrakoplova te taj sediment u posebnim vrećama dizali na brod. Taj se materijal zatim prosijava, a postoje i posebni strojevi koji detektiraju kosti. Akcija potrage za posmrtnim ostacima posade američkog zrakoplova će trajati do 14. srpnja.

Pogledajte i objavljenu snimku.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.