2 min. čitanja

Splitsko-dalmatinska županija bilježi izvrstan booking za samu špicu sezone

Splitsko-dalmatinska županija bilježi izvrstan booking za samu špicu sezone
Foto: pixabay

Na kraju smo svibnja, nakon produženog vikenda. Svi turistički pokazatelji govore, da od početka godine do kraja svibnja smo na nekih 80% prometa, što se tiče noćenja, iz 2019.

– Kad bi gledali 2021., imamo tri puta više noćenja nego lani. Izvrstan je booking za samu špicu sezone, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije,

U Istri je predsezona tradicionalno dobra, Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije je naglasio da su i zimski mjeseci jako dobro odradili svoj posao.

– Kad gledamo od početka godine do jučer, Istra je realizirala 2,8 mil noćenja, što je 5% bolje u odnosu na isti taj period iz 2019. – rekao je.

Na pitanje koliko su na rezervacije utjecali u nekim stranim medijima da su meduze preplavile Istru, Ivošević kaže da sve svako toliko pojavi nekakva takva informacija koja pokušava diskreditirati cijelu Jadransku obalu. Kaže da su kontaktirali stručnjake s Fakulteta koji su to opovrgnuli tezu da je cijeli Jadran, pogotovo sjeverni, prepun meduza. Ističe da je to tijekom zime više smetalo ribarima, netko je to krivo “pohvatao” i lažno plasirao, no poslali su demantij i vjeruju da će Čeha i Slovaka biti puno.

Što se tiče gostiju, u Splitsko-dalmatinskoj županiji je oko 10% domaćih gostiju, povećanje cijena će utjecati na to.

– Nadamo se da cijene neće previše narasti, rekao je.

Na pitanje koliko je rat u Ukrajini utjecao na klijentelu u Istri, Ivošević je rekao da je turizam heterogena djelatnost koja se iz godine u godinu mijenja.

– Ovo što smo imali prethodne 2 godine definitivno je još značajnije utjecalo. Neki novi trendovi i kriteriji za izbor destinacije su izmijenjeni. Mi kao najsjevernija regija smo vrlo dobro odradili to razdoblje pandemije, rekao je.

Na svim turističkim djelatnicima je, smatra Ivošević, da prate sva kretanja u svijetu i nove trendove kojima se treba što brže prilagoditi.

– Očito je da se jako dobro prilagođavamo jer je situacija jako dobra i obećavajuća, dodao je.

Stella je rekao da su oni napravili glavni plan razvoja turizma, a glavni cilj im je održivi turizam uz pomoć lokalnog stanovništva. Poduzeli su već neke akcije, znaju koliko mogu opteretiti svoj turizam tijekom srpnja i kolovoza.

Ivošević je naglasio da Istra već sada ima 2 mil. noćenja više, što je izvrsna najava nastavka turističke godine. Stella očekuje doći jako blizu rezultata iz 2019., ali važnije im je voditi računa o održivosti turizma.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.