1 min. čitanja

Usporio booking, no otkaza rezervacija za ovu sezonu zasad nema

Usporio booking, no otkaza rezervacija za ovu sezonu zasad nema
Foto: Boris Kačan

Mnogi turistički djelatnici posljednjih tjedana sa strepnjom gledaju razvoj događaja u Ukrajini i Rusiji, pitajući se s razlogom – hoće li se i koliko ratna događanja na istoku Europe odraziti na ovogodišnju turističku sezonu.

Sudeći prema informacijama do kojih je došao Večernji list, booking je nešto usporio, no otkaza rezervacija gotovo da i nema. Hrvatska dobro kotira, a do izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba booking je bio bolji nego rekordne 2019. Aktualna događanja mogla bi se eventualno, kažu, odraziti na predsezonu.

– Prema istraživanju ‘Reiseanalyse’, naša zemlja se lani prvi put popela na visoko četvrto mjesto inozemnih destinacija Nijemaca – ističe Romeo Draghicchio, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj koju ne zaobilazi trend usporavanja rezervacija za ljeto.

Rezervacije su usporile i u Austriji, iako je Hrvatska druga najtraženija destinacija među Austrijancima. Slično je, tvrde, i u Češkoj, Slovačkoj te Poljskoj, koja je sada okupirana velikim brojem ukrajinskih izbjeglica.

Osim ratnog stanja na istoku Europe, na sezonu bi moglo utjecati i divljanje cijena goriva, što će se vrlo vjerojatno odraziti i na cijene putnih aranžmana. O tome se, piše Večernji, priča među britanskim turistima, a poskupljenje goriva muči i susjedne nam Mađare.

– Situacija u Ukrajini usporila je rezervacije, a najviše kod online agencija od kojih neke bilježe pad od 40 posto. Potencijalno veća prijetnja putovanjima Mađara u inozemstvo bit će devalvacija mađarske forinte, koja je ovih dana dosegla svoj povijesni minimum. Interes za našom zemljom je velik, no tek treba vidjeti što će biti dalje – tvrde u HTZ-ovom uredu u Mađarskoj.

Kao stvari sada stoje, čini se da će nadolazeća sezona biti u znaku last minute aranžmana.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.