4 min. čitanja

SKLONILI SE NA VIRU Dvoje umirovljenih slikara iz Ukrajine pobjegli, kako bi spasili slike

SKLONILI SE NA VIRU Dvoje umirovljenih slikara iz Ukrajine pobjegli, kako bi spasili slike
Foto: Kažimir Škrbić

VIR – Virski umirovljenici u ranim sedamdesetima, Marica i Mijat Barišić, velikodušno su u svojem domu pružili smještaj izbjegličkom ukrajinskom slikarskom paru: 68-godišnjem umirovljenom zidaru, vrtlaru i amaterskom slikaru Mihajlu i njegovoj četiri godine mlađoj supruzi, slikarici Ljudmili.

Još jučer su Ljudmila i Mihajlo Rymik uživali u pastoralnom ambijentu svojeg doma u neposrednoj okolici Strija, grada od šezdesetak tisuća stanovnika smještenog na zapadu Ukrajine u Lavovskoj oblasti. Ovo „jučer“ bilo je početkom ožujka kada se prvi miris baruta s istoka Ukrajine počeo širiti prema zapadnijim ukrajinskim oblastima. Iako dosadašnje ratne operacije još uvijek nisu neposredno ili intenzivnije zahvatile oblast Lavova, 68-godišnji Mihajlo, umirovljeni građevinar, vrtlar i amaterski slikar kojemu je slikanje art terapija, i njegova četiri godine mlađa supruga, slikarica Ljudmila, strpali su tog „jučerašnjeg“ dana u svoj kombi tek osnovne higijenske potrepštine i pedesetak autorskih ulja na platnu različitih dimenzija. Dvije mačke i psa ostavili su susjedima na čuvanje i uputili se prvo u Poljsku, ususret najvećoj životnoj avanturi.

Foto: Kažimir Škrbić

– Kada smo krenuli na put nismo baš znali gdje idemo. No željeli smo spasiti naše slike i doći do Hrvatske, gdje smo namjeravali stupiti u kontakt s Maricom i Mijatom koje sam prije tri godine upoznao u Ukrajini. Znao sam samo da žive na otoku Viru, ali sam pomislio kako je dobro što imamo nekome otići. Maričin mobilni kontakt s vizitke koju mi je ostavila, bezuspješno sam nazivao jer sam previdio da postoji pozivni broj za Hrvatsku – priča Mihajlo. Put kroz Poljsku, Slovačku i Mađarsku potrajao je puna dva tjedna, a onda su Mihajlo i Ljudmila, nakon dolaska u Zagreb, uspjeli preko prijatelja uspostaviti kontakt s Maricom i Mijatom, poznatim virskim Barišićima, umirovljenicima, neumornim globtroterima i trendseterima u ranim sedamdesetima.

– Mihajlov prijatelj me pitao mogu li Mihajlo i Ljudmila iz Ukrajine doći kod nas. Nisam se odmah mogla sjetiti o komu je riječ, jer Ljudmilu nisam upoznala, ali sam se potom sjetila Mihajla s kojim smo se družili kada smo suprug i ja boravili u Ukrajini. Mihajlo je svirao gitaru u jednom dvorcu na druženju koje je organizirala naša Udruga Ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva. Ako ikad budeš u Hrvatskoj, rekla sam mu tada, svrati kod nas na Vir – priča Marica kako je jedan neformalni poziv postao sudbinski. Barišići su bez razmišljanja otvorili svoja srca i pružili smještaj Rymikovima, pa su Mihajlo i Ljudmila već dva tjedna Virani s adresom u naselju Miljkovica. Idilični pejzaž ukrajinskog sela zamijenili su prvim redom do mora.

Foto: Kažimir Škrbić

– Lijepo je na otoku – kaže Mihajlo kojemu je morsko plavetnilo bila trenutna inspiracija za prvi slikarski virski motiv. Slike koje su ponijeli sa sobom, kao i pribor za slikanje, Mihajlo i Ljudmila poredali su po međukatnom stepeništu obiteljske kuće Barišića. Dio kolekcije nalazi se također u najljepšem i najvećem apartmanu kojega su Mihajlo i Ljudmila dobili na besplatno korištenje te na prostranoj terasi s koje se upija blagotvorna svježina Virskog mora. Prizori prostorija ispunjenih slikama ne djeluju čudno, jer je susjedna soba u kojoj se nalaze Barišići, prepuna bezbrojnih pedagoških materijala od papira i kartona te maštovitih igri i kvizova. Izrađuje ih umirovljeni pedagog Mijat, pa vila Barišića na trenutak više izgleda kao dječji vrtić, nego dom četvero umirovljenika.

Pored Barišića, ruku pomoći pružili su i drugi Virani, pa je njihov dotrajali i pokvareni kombi s kojim su jedva došli do Vira, besplatno servisirao i popravio poznati virski automehaničar Živko Vučetić. Sada se Mihajlo i Ljudmila mogu voziti do Zadra kako bi riješili formalnosti oko trenutnog statusa i boravka u Hrvatskoj. U međuvremenu su bračni par Rymik svoje slike većih i manjih dimenzija – nadahnutih Krimom, ukrajinskim selom, prirodnim ambijentom, ali i francuskim majstorima impresionizma – ponudili zadarskim galerijama i građanima. Kako bi došli do nekog novca Mihajlo je spreman, kaže, kao majstor zidar ponovno raditi na građevini, a tijekom ljetne sezone oboje će svoje slikarsko umijeće pokušati ponuditi turistima na plažama.

– Mogu raditi bilo što kako bismo barem malo olakšali situaciju u kojoj se nalazimo. Neizmjerno smo zahvalni Marici i Mijatu na gostoprimstvu, ali voljeli bismo zarađivati i biti samostalni. Nadam se kako ćemo moći živjeti od prodaje slika – optimističan je Mihajlo. Gospođa Marica, koju ukrajinski par od dragosti i prijateljstva zove Mama, ponudila je svoj kontakt (mob. 098279001) svima zainteresiranima za kupnju Mihajlovih i Ljudmilinih slika. Zauzvrat, u naselju Miljkovica kod virske obitelji Barišić, umjesto virskih liganja ili sipa, ovih se dana kuha ukrajinska verzija poznatog boršča.

Foto: Kažimir Škrbić

 Umjesto kod obitelji u Engleskoj, završili na Viru

– Imam problema sa štitnjačom, pa će mi morski ambijent zbog joda i soli prijati za moje pomalo narušeno zdravlje. Kako na Viru sigurno ostajemo do kraja ljeta, voljeli bismo da nas posjeti i naša britanska obitelj. Imamo dvije kćerke koje sa svojim obiteljima žive u Engleskoj – priča Ljudmila i objašnjava zašto se nisu uputili u Englesku kod kćerki, zetova i unuka, nego na avanturu za koju nisu mogli znati kako će završiti.

– Ne žive oni u Engleskoj baš tako lako, opterećeni su poslovima i kreditima, a mi smo stariji ljudi o kojima bi se oni trebali brinuti. To bi bilo obostrano opterećenje. Na Viru se lakše možemo brinuti o sebi – objašnjava Ljudmila.

Kažimir Škrbić

PROČITAJTE JOŠ:

KAKAV ČOVJEK! Vodičanin otkazao turiste za cijelu sezonu i u kuću primio 11 Ukrajinaca
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.