2 min. čitanja

RUSI BJEŽE NA JADRAN: “Sve što se tamo događa, nespojivo je s nama i našim stavovima!”

RUSI BJEŽE NA JADRAN: “Sve što se tamo događa, nespojivo je s nama i našim stavovima!”
Foto: Lastva Grbaljska-Jaz / Facebook

Nedugo nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, bivša oporbena aktivistica Elena Zaslavska bila je u svom stanu u centru Moskve kad je na vrata pokucala policija. Njihova ispitivanja o svrsi njezinih nedavnih putovanja u Dubai i Kanadu, gdje je Zaslavska otišla u posjet svojim sinovima, 60-godišnjoj umirovljenoj fizičarki i njezinom suprugu, bila su jasno upozorenje.

Par je za nekoliko dana spakirao kofere i krenuo prema Crnoj Gori, koja je postala utočište tisućama Rusa koji bježe od sankcija, vojnog roka ili političkog ugnjetavanja, kako piše Reuters.

– Nije bilo mogućnosti da ostanemo u Rusiji pod sadašnjom vladom jer je sve što se tamo događa bilo nespojivo s našim stavovima – rekla je Zaslavska.

Nastanili su se u Lastvi Grbaljskoj, selu nadomak Jadrana, u kojem se živi mirno i ugodna je klima. Oni preživljavaju od svojih mirovina.

Još jedan Rus koji je Crnu Goru učinio svojim stalnim domom od invazije je Marat Gelman, istaknuti galerist i otvoreni Putinov kritičar.

Prošlog prosinca Kremlj ga je stavio na popis ‘stranih agenata’ koji se moraju registrirati i prijaviti sva financiranja ili donacije iz inozemstva, a od tada se više nije vratio kući.

Crna Gora na crnoj listi Rusije

Crna Gora, u kojoj živi samo 620.000 ljudi, nekada je imala bliske veze s Rusijom, ali one su se pogoršale zbog odluke Crne Gore da se pridruži NATO-u unatoč upozorenjima Putina da će njezino pristupanje zapadnom savezu rezultirati “odmazdom”.

Crna Gora je 2016. optužila ruske obavještajne službenike i srpske nacionaliste da pokušavaju srušiti svoje prozapadno vodstvo, što je Moskva odbacila kao apsurdno.

Zemlja je ipak ostala popularno odredište za Ruse, koji mogu ući u Crnu Goru bez vize i ostati 30 dana prije nego im zatreba boravišna dozvola.

Prema vladinim podacima, Rusi posjeduju oko 19.000 nekretnina u Crnoj Gori, gdje su ruska ulaganja iznosila više od četvrtine njenog BDP-a u 2019.

Gelman je rekao da su među Rusima koji su tražili utočište u Crnoj Gori bili bogati poslovni ljudi i njihove obitelji, kao i mladi ruski vojnici koji bježe od vojnog roka kako bi izbjegli da budu raspoređeni u borbu u Ukrajini.

– Roditelji zadnjim novcem kupuju svojoj djeci karte za Crnu Goru i ovdje im iznajmljuju smještaj kako ne bi završili u tom suludom ratu – rekao je Gelman.

Rusi koji se ne slažu s režimom sele i svoje kompanije

Poduzeća se također sele u Crnu Goru, koja je u procesu ulaska u Europsku uniju.

U travnju se zemlja pridružila sankcijama EU protiv Moskve, uključujući zabranu ruskih zračnih prijevoznika u svom zračnom prostoru, kao i ruskim državnim medijima.

Artec3D, proizvođač 3D skenera sa sjedištem u Luksemburgu, nedavno je preselio svoju podružnicu za istraživanje i razvoj iz Moskve u zgradu s pogledom na more u malom selu u Crnoj Gori.

Vlasnik Artyom Yukhin rekao je da je 50 zaposlenika i njihovih obitelji prihvatilo ponudu da se presele iz Moskve u Crnu Goru. Njegova tvrtka već je tražila novu lokaciju u Europi, ali “rat nas je natjerao da to učinimo brže”, rekao je.

U međuvremenu, susjedna Srbija također je primila priljev tisuća Rusa od invazije. Prema podacima Državne Agencije za privredne registre, samo od 24. veljače do 5. svibnja Srbija je registrirala oko 480 individualnih poduzetnika i preko 190 tvrtki iz Rusije.

– Želimo se vratiti kući, želimo živjeti kod kuće, ali kako se stvari razvijaju, ne možemo sad živjeti tamo – zaključuju ovi ljudi.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.