1 min. čitanja

Na putu za Europu 2021. u moru nestalo više od 3000 osoba

Na putu za Europu 2021. u moru nestalo više od 3000 osoba
Foto: WFP/Sean Rajman / Ilustracija

Više od 3000 izbjeglica, migranata i tražitelja azila umrlo je ili nestalo prošle godine, dok su se pokušavali domoći Europe, mediteranskim i atlantskim morskim putevima, pokazali su podaci agencije za izbjeglice, izvijestivši da je to dosad najveća brojka.

Svake godine tisuće Afrikanaca kreću na dugačka, opasna putovanja u Europu, često prelazeći pustinju Saharu, da bi na malim brodovima na napuhivanje napustili obale sjeverne Afrike bježeći od neimaštine i u potrazi za boljim životom. Prošle godine, UNHCR je prijavilo da je 3077 osoba umrlo ili nestalo, gotovo dvostruko više nego 2020. godine.

– Vidimo da dolazi do porasta, rekla je Shabia Mantoo iz UNHCR-a na brifingu za medije u Ženevi, ističući kako je to vrlo zabrinjavajuće, prenosi HRT.

Dosad su u 2022. godini 553 osobe umrle ili nestale, i kao i prethodnih godina, a većina ih je izgubila život na središnjoj mediteranskoj ruti, pokazuju podaci UNHCR-a.

U te podatke nisu pribrojani oni koji su izgubili život na kopnenim rutama, ili oni koji su nestali u krijumčarskim pritvorima gdje su preživjele osobe kasnije prijavljivale seksualno nasilje i prisilne brakove i rad.

Mrtvi i nestali dolaze iz raznih sjevernih i subsaharskih afričkih zemalja poput Tunisa, Maroka, Malija, Gvineje, Eritreje, Egipta, Obale Bjelokosti i Senegala, kao i Irana, Sirije i Afganistana, rekla je Mantoo.

Naglasila je zabrinutost zbog odbijanja migranata, nakon prošlogodišnjeg izvješća UN-a u kojem je rečeno da je Europska unija djelomično kriva za smrti u Sredozemnom moru zbog neodgovorenih poziva upomoć i ometanja humanitarnih spasilačkih pokušaja.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.