2 min. čitanja

Časnik palube iz Komina je spasio 16 ljudskih života u Meksičkom zaljevu

Časnik palube iz Komina je spasio 16 ljudskih života u Meksičkom zaljevu
Foto: Privatni arhiv

KOMIN - Nizozemski trgovački brod Resstborg (23.317 dwt-a) u prvim satima 8. ožujka 2023. je plovio s teretom papira iz Floride prema Teksasu. Na zapovjednom mostu u gvardiji je sam bio drugi časnik palube Luka Krmić (33) iz Komina, koji je u tri sata na udaljenosti pet milja od broda primijetio signalno svjetlo s nepoznatog plovila. Odlučio je provjeriti o čemu se radi, a probudio i kapetanicu Resstborga, pedantnu Nizozemku s velikim iskustvom u plovidbi. Od 11 članova posade Luka je bio jedini Hrvat.

- Kad smo se nepoznatom plovilu približili na oko milju udaljenosti uočili smo da je riječ o ljudima u nevolji, koji su mahali i vikali tražeći pomoć. U trošnoj drvenoj brodici dugačkoj oko devet metara bilo je 16 kubanskih migranata, tri žene i 13 muškaraca, u dobi od 25 do 60 godina, koji su već 10 dana plutali Meksičkim zaljevom. Svjetlosne signale davali su ručnim baterijskim svjetiljkama. More je bilo mirno, ali najavljivan je skori dolazak nevremena. Stupili smo u kontakt s američkom Obalnom stražom koja nas je zadužila da spasimo te nevoljnike, pored kojih je prethodno prošlo nekoliko brodova. U tom trenutku nalazili smo se 270 milja od poluotoka Jukatan i 230 milja od obale američke savezne države Lujzijane - ispričao je za Sindikat pomoraca Hrvatske skromni Krmić.

Foto: Privatni arhiv

Nakon što se 170 metara dugačak teretni brod pažljivo približio trošnoj brodici, koja je potom pomoću konopa privučena uz njegov lijevi bok, svih 16 migranata sretno se po popelo po brodskoj skali na palubu Resstborga. Akcijom spašavanja koja je trajala od 3,15 do 4,50 sati je uspješno  rukovodio Krmić. Posada je iznemoglim migrantima pružila potrebnu pomoć i okrjepu, a nizozemski je brod zaplovio prema poziciji koju je naznačila Obalna straža SAD-a, koja je 9. ožujka u 5 sati ujutro preuzela migrante. Američke vlasti (USCG ) pismeno su zahvalile posadi Resstborga na uspješnoj odrađenoj akciji spašavanja 16 kubanskih državljana.

Krmići i slučaj broda Lucky Ned

Da su članovi obitelj Krmić, otac Helen, majka Silvija, Luka i njegova supruga Ivana, iznimno osjetljivi na muku i nevolju pomoraca pokazali su u listopadu 2013. kad su dali veliki doprinos u prikupljanju pomoći za kupnju hrane i vode potom donirane napuštenoj posadi grčkog broda Lucky Ned, koji se nalazio na sidrištu luke Ploče. Luka napominje da su u toj akciji puno pomogle obitelji Visković i Dugandžić.

Krmići su i veliki zaljubljenici u tradicionalne neretvanske lađe. Kao mladić Luka je bio veslač i parićar (kormilar). Majka Silvija je bila kormilarica Gusarica iz Komina koje su 2014. pobijedile na 1. Ženskom maratonu lađa, veslanom uzvodno od Opuzena do Metkovića.

Damir Herceg

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.