3 min. čitanja

SIGURNOSNA SRAMOTA Za nestanak zaplijenjene jahte uključenima prijeti do 5 godina zatvora!

SIGURNOSNA SRAMOTA Za nestanak zaplijenjene jahte uključenima prijeti do 5 godina zatvora!
Foto: Oštro

Još nije u potpunosti jasno što se dogodilo sa zaplijenjenom jahtom ruskog oligarha koja je nestala sa suhog veza marine u Betini na otoku Murteru.

Poznato je da je jahta Irina Vu oligarha Ališera Usmanova isplovila 6. listopada, a tri dana poslije uplovila u tursku luku Didim.

Hrvatske vlasti za nestanak jahte pod sankcijama saznale tek nakon 3 mjeseca!

Hrvatske vlasti su za nestanak jahte koja je pod sankcijama saznale tek nakon 3 mjeseca. U tijeku je istraga, a uključenima prijeti kazna do 5 godina zatvora.  

- Ona je bila jedno vrijeme na suhom vezu, nije bio potreban nikakav posebni nadzor; međutim, onog trena kad je stavljena u more, bez obzira što je lučki kapetan dao naredbu da se nitko ne smije približavati, i što je zapovjednik broda znao da je jahta zamrznuta; trebalo je na neki način voditi evidenciju oko toga - objasnio je za HRT Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

- Ali, mislim da ni u tome nije čak problem, već je problem u tome što onoga trena kad se ona pomakne sa svoga sidrišta tada se to registrira - kazao je.

U telefonskom razgovoru iz škvera za kažu kako nisu imali nikakav pisani dokument o tome da je brod zapečaćen. Usto, kažu i da je otplovio još ljetos, a ne jesenas, kako kažu iz Ministarstva. Lučki kapetan zabranu plovidbe može izdati usmeno, ali nakon osam dana mora sastaviti i pisani otpravak.

Pomorska policija nije znala da im treba onemogućiti plovidbu

Je li to učinjeno, iz resornog ministarstva Dnevnik Nove TV nije uspio doznati. Poručuju tek kako će se provesti postupci ne bi li se utvrdile sve činjenice. Brzim pregledom u upisnik brodova Dnevnik Nove TV doznao je kako Irina VU nema nikakav teret niti ikakva ograničenja. Nije jasno ni kako je brod bez ikakvih problema prešao granicu.

Pomorska policija u trenutku prelaska granice nije imala službena saznanja da bi brodu trebala onemogućiti daljnju plovidbu. Ovaj slučaj pokazao je manjkavost procedura, što se sada hitno mijenja. Irina VU mora prema registru imati barem tri člana posade. Svima njima, kao i svim ostalima osumnjičenima da su pomagali kršenju sankcijskog režima, prijeti i do pet godina zatvora.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je moguće da je zaplijenjena jahta iz Betine neopaženo isplovila i završila u Turskoj?
Skandal sa zamrznutom ruskom imovinom u Hrvatskoj ovog je tjedna potresao Hrvatsku. Jahta Irina VU, koju je država zaplijenila prošle godine, isplovila je iz države i locirana je u Turskoj! Brod obitelji ruskog oligarha i Putinova prijatelja - trebao je biti u Betini na otoku Murteru, jer…
Pod okriljem noći s Murtera nestala zaplijenjena jahta Putinove prijateljice: “Na njen vez usidrili isti model broda”
Nevjerojatan sigurnosni propust dogodio se ovih dana u marini Betina na otoku Murteru. Večernji list doznaje da je od tamo netragom nestala luksuzna jahta Sunseeker 115 koja je bila na popisu “zamrznute” imovine sankcioniranih ruskih tajkuna od strane Europske unije, SAD-a i Velike Britanij…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.