3 min. čitanja

Rimljani su bili srastveni kockari, dokazuje to i nalazište u Burnumu

Rimljani su bili srastveni kockari, dokazuje to i nalazište u Burnumu
Foto: NP Krka

NP KRKA - Da su rimski vojnici bili strastveni kockari, pokazuju i kockice pronađene na lokalitetu Burnum. Kockice su se izrađivale od keramike, bronce, olova, kosti, stakla, kvarca, bjelokosti, jantara čak i zlata.

Iznad kanjona, slapova i jezera, u prostoru izuzetnih ljepota u Nacionalnom parku Krka, nalazi se arheološki lokalitet Burnum. Bio je to rimski vojni logor i naselje, a ostaci logora mogu se vidjeti u mjestu Ivoševci, dvadesetak kilometara od Knina u smjeru Kistanja.

Osim priređivanja golemih javnih spektakala poput gladijatorskih borbi i utrka zaprega, Rimljani su rado igrali obiteljske i prijateljske igre.

Kad je riječ o društvenim igrama i igrama na sreću Rimljana, većina odmah pomisli na bacanje kocke, a rijetki znaju da su 'par-nepar' ili 'pismo-glava' bile u najmanju ruku jednako omiljene.

Po cijelom rimskom svijetu nalazimo ostatke kompleta za igre na pločama. Na lokalitetu Burnum pronađena je velika količina raznih žetona izrađenih od stakla, kamena, gagata i kosti koji su se koristili za igre na pločama.

Osobito je bila popularna igra razbojnika i njoj istovjetna igra vojnika. Srodne su današnjem šahu, a spominju ih rimski pisci Varon, Marcijal i Ovidije. Šesnaest ili trideset figura pješaka različitog statusa pomiču se po poljima šahovnice s ciljem dobivanja taktičke prednosti.

Među vojnicima bila je popularna i tabula u kojoj se žetoni pomiču po stazi na temelju tri broja postignuta bacanjem kockica. Nakon što bi se svi žetoni uveli na ploču s 24 rova cilj je bio odnijeti sve protivničke osamljene žetone. Tabulu su igrali svi, od djece do careva.

Na današnji minigolf podsjeća rimska igra orca, nazvana tako po starome glinenom vrču. U toj igri trebalo je kuglicu, orah ili lješnjak ubaciti u uzak otvor vrča, lonca ili amfore. Ako pri ruci nije bilo nikakve posude, jednostavno bi se izdubila rupa u zemlji.

Kod odraslih, a osobito među vojnicima, ipak je najpopularniji oblik zabave bilo kockanje. Kockice pronađene na lokalitetu Burnum pokazuju kako su vojnici bili strastveni kockari te je igra imala važnu ulogu u njihovom životu.

Antičke kocke bile su obično heksaedri s brojevima od jedan do šest, pri čemu su kocke morale biti tako numerirane da zbroj nasuprotnih stranica uvijek iznosi sedam. Izrađivale su se od najrazličitijih materijala: keramike, bronce, olova, kosti, stakla, kvarca, bjelokosti, jantara ili zlata. Osim heksaedara postojale su i 'kocke' u obliku osmerostranog zvrka ili poliedra s 18 ili 20 ploha.

Zanimljiv je podatak da je zakon o igrama na sreću donesen još u antici kojim je kockanje zabranjeno, a dobici su prema tom zakonu izjednačeni s pljačkom. Međutim, kockanje je bilo dopušteno za vrijeme saturnalija te za vrijeme sportskih natjecanja.

Kockanje se u antičkom Rimu smatralo štetnim po karakter i nedoličnim. Unatoč tome, kockalo se strasno, u svim društvenim slojevima, a ovisnost o kocki fenomen je poznat od davnina, navodi se na stranicama NP Krka.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

ARHEOLOŠKA SENZACIJA Otkrivena lokacija najveće antičke pomorske bitke
Bitka kod Egadskog otočja vodila se između rimske i kartaške flote, 10. ožujka 241. ožujka prije Krista. Kampanja arheološkog istraživanja na mjestu bitke donijela je uzbudljiva nova otkrića i važne informacije koje nam pružaju uvid u zbilju Mediterana u helenističko doba. Tog dana, više od 500 bro…
Kako je rimski beton izdržao test vremena?
Drevni Rimljani podigli su brojne veličanstvene građevine, a neke, poput Panteona u Rimu, preživjele su do modernih vremena gotovo netaknute. Budući da se beton mogao stvrdnuti pod vodom, bio je osobito važan za izgradnju luka i lukobrana. Nezaobilazan materijal Rimskim graditeljima bi…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.