2 min. čitanja

Rezultati turističkog prometa u Umagu nadmašili očekivanja

Rezultati turističkog prometa u Umagu nadmašili očekivanja
Foto: Grad Umag

UMAG – Turistički rezultati ove su godine u Umagu doista ugodno iznenadili te premašili sva očekivanja turističkih stručnjaka. Tako je u periodu od 1. siječnja do 19. rujna ove godine ostvareno 70% dolazaka, odnosno 80% noćenja realiziranih rekordne 2019. godine, godine prije početka epidemije koja je zadesila cijeli svijet i bitno utjecala na veliki pad u turističkom prometu. Rezultati od 330.000 dolazaka, odnosno 2.075.000 noćenja ostvarenih u navedenom periodu u Umagu, premašili su sva očekivanja te Umag ponovno svrstali u top 5 turističkih destinacija u RH.

– Ono što nas posebno veseli jest činjenica da je u kolovozu ostvareno 8%, a u prvih 19 dana rujna 11% više noćenja nego za isti period 2019. godine. Najviše gostiju pristiglo je iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Italije. Apsolutno najveći rast bilježimo kod njemačkih gostiju koji su ostvarili čak 20% više noćenja nego rekordne 2019. godine – izjavio je direktor Turističke zajednice Umag, Milovan Popović.

Što se strukture smještaja tiče, najviše noćenja je ostvareno u hotelima, zatim kampovima, privatnom smještaju i nekomercijalnom smještaju. Manifestacije koje su motiv dolaska u pred i posezoni, a koje je bilo moguće održati s obzirom na situaciju i propisane mjere Stožera, svakako su pomogle pri ostvarenju ovakvog rezultata. Na proljeće su održane biciklističke utrke „Trofej Umag“ i „Istarsko proljeće“, zatim serija nogometnih turnira za mlađe uzraste „Umag Trophy“ te Europsko prvenstvo veterana u tenisu. Posezona je otvorena s dva ITF Svjetska prvenstva veterana u tenisu koja su se održala u rujnu, a koji su u Umag doveli preko 1.500 igrača iz 30 zemalja svijeta.

Ukoliko svemu navedenom dodamo činjenicu kako su Grad Umag, Ustanova Festum, Turistička zajednica grada Umaga, UPT Trieste i Zajednica Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag pripremili umaški ljetni kalendar koji je uvelike obogatio boravak domaćih i stranih posjetitelja, ugostivši popularna imena domaće i strane glazbene scene poput Saše Lozara, Đanija Stipaničeva, Franke Batelić, Amire Medunjanin, Tullia De Piscopa, Red Canziana, Ante Gela, Mateja Meštrovića, Borne Šercara, stranih izvođača u okviru Festivala Sete Sois Sete Luas, baletnih majstora u plesnom spektaklu „Labuđe jezero“, kao i klasike u umaškoj Župnoj crkvi, poput Zagrebačkog kvarteta, Kalamos kvinteta, Petra Čulića, Filipa Merčepa, Elise Manzutto&Alice Porro, Klasje Modrušan, Katje Markotić te Ante Milića, tad se sa sigurnošću može reći kako je ljetna turistička sezona ove godine doista bila uspješna.

– Rezultati su svakako nadmašili očekivanja s početka ove godine na čemu bi posebno zahvalili svim dionicima turističke ponude grada Umaga koji su svojim angažmanom i pridržavanjem propisanih mjera pridonijeli ovakvom rezultatu – naglasio je Popović.

Već sad teku pripreme za sljedeću turističku sezonu, kad se svi nadamo boljoj epidemiološkoj situaciji, a samim time i boljim rezultatima turističkog prometa, čime će Umag moći ponovo potvrditi status jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.