2 min. čitanja

Rekordna godina za proizvođače luksuznih superjahti – Pogledajte i zašto

Rekordna godina za proizvođače luksuznih superjahti – Pogledajte i zašto
Foto: Pixabay

Globalna kriza uzrokovana pandemijom za neke sektore je bila pogubna, druge je prilično uzdrmala, a jednu industriju je nenadano vinula u nebesa. Prema podacima Superyacht Grupe, 2021. godina bila je najbolja godina za proizvođače superjahti.

Prodaja najluksuznijih plovila dužih od 30 metara u prvih 9 mjeseci ove godine veća za 8% u odnosu na isti period 2019. godine. Prodaja je skočila i za rabljene i za nove jahte, a cijena im se kreće od 10 do 600 milijuna dolara, prenosi gCaptain.

Foto: Pixabay

Dok je u prvih 9 mjeseci 2019. godine u more porinuto 165 novih luksuznih plovila, ove ih je godine “izbačeno” čak 200, a do 2023. godine naručeno je još 330 jahti koje si mogu priuštiti samo najbogatiji stanovnici Zemlje, čiji broj se u periodu pandemije drastično povećao.

Osjete to i u brodogradilištu MB92 u Barceloni, gdje oko 1000 radnika svakodnevno marljivo glanca luksuzne jahte, od kojih su neke duge i 180 metara, a sve kako bi milijarderi imali spremno plovilo za nadolazeću “karipsku sezonu”, koja počine krajem godine.

Foto: Pixabay

Prema podacima Forbesa, na svijetu živi 2755 milijardera, čak 660 više nego lani, što znači da se novac u tim krugovima vrti neviđenom brzinom. Samo za primjer svratit ćemo do susjedne nam Italije, gdje se nalazi poznati graditelj jahti Ferretti i čija je knjiga narudžbi već sad premašila milijardu dolara, dok su u cijeloj 2019. godini imali nešto manje od 700 milijuna dolara vrijedne narudžbe.

Raste interes i za najmom luksuznih jahti

Sektor jahti krizu kao da nije niti osjetio, za razliku od industrije kružnih putovanja. Prema podacima Međunarodne udruge Cruise Lines samo polovica od ukupnog broja velikih kruzera vratila se pod strogim COVID mjerama ove godine plovidbi.

Iz Španjolske, pak, stižu podaci kako je potražnja za kruzerima za 2022. godinu u porastu, a zanimljivo je i da raste i potražnja za najmom luksuznih jahti. A takav oblik odmora nije za svačiji džep.

Tako, primjerice, tjedni najam luksuznog čartera za 12 osoba u Grčkoj ili Italiji stoji od 300 do čak 500 tisuća eura. Luksuzna cijena uključuje i luksuzni ugođaj pa gostima na ovakvim jahtama uglavnom kuhaju kuhari s Michelinovim zvjezdicama, plovila posjeduju toplice, fitness centar, mnja plovila za vodene sportove i slično.

Čarter turizam procvjetao je u Hrvatskoj, koja ima najveći broj čarteraša na svijetu. Do sredine listopada ove godine u čarter odmoru na Jadranu uživalo je 433 tisuće turista, čak 88% više nego lani.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.