1 min. čitanja

Pokreće se međunarodna mreža objekata za karantenu pomoraca

Pokreće se međunarodna mreža objekata za karantenu pomoraca
Foto: Pixabay/Ilustracija

Vodeće svjetske brodarske kompanije koje predstavljaju brodovlasnike, sindikate pomoraca i poslodavce udružile su se kako bi uspostavile vlastitu međunarodnu mrežu karantenskih objekata, a sve kako bi usred širenja omikron varijante virusa olakšali pomorcima pristup njihovim brodovima.

Zbog bržeg i lakšeg širenja nove varijante koronavirusa mnoge vlade neće se libiti uvoditi strože granične kontrole za pomorce, čime bi se ionako komplicirani postupci kojima su pomorci izloženi posljednje dvije godine, dodatno otežali.

Međunarodno vijeće pomorskih poslodavaca (IMEC), Međunarodna brodarska komora (ICS) i Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF), koji zajedno predstavljaju više od 80% globalne trgovačke flote te okupljaju oko milijun pomoraca okupljenih u 200-njak sindikata, odlučile su pokrenuti Međunarodni program poboljšane karantene za posadu, ili skraćeno #CrewEQUIP.

Plan je izraditi listu hotela dostupnih za karantene pomoraca gdje će oni, neovisno o ograničenjima pojedinih vlada, moći sigurno i po najvišim standardima proći karantenu i sigurno doći do svojih plovila, prenosi gCaptain.

Program je potrebno uspostaviti što prije kako bi se izbjegao scenarij s kraja prošle godine, kada je oko 400 tisuća pomoraca, zbog iznenadnih ograničenja uvedenih u pojedinim zemljama, ostalo zaglavljeno u hotelima, umjesto da su se ukrcali na brod.

– Pomorci su ozbiljno ugroženi utjecajem pandemije. Dok je svijet u više navrata bio u karanteni, pomorci su radili kako globalni lanac opskrbe hranom i ostalim potrepštinama ne bi zakazao. Unatoč tome, mnoge vlade drastično su ograničile i otežale mobilnost pomoraca, odnosno njihove dolaske i odlaske s brodova – upozorava kapetan Belal Ahmed, predsjednik IMEC-a.

Brodovlasnici, brodarske tvrtke i njihovi predstavnici mogu već danas pristupiti portalu crewequip.org putem kojeg mogu rezervirati objekte za karantenu svojih pomoraca prije njihovog ukrcaja.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.