1 min. čitanja

Prva pomorska bitka bez vizualnog kontakta brodova

Prva pomorska bitka bez vizualnog kontakta brodova
Foto: Unsplash / Ilustracija

U važnoj bitci u Koraljnom moru, na današnji dan 1942. godine prvi su se put međusobno sukobile snage protivničkih nosača zrakoplova.

Na južnom dijelu Tihog oceana 7. svibnja 1942. bjesnila je bitka kakva do tada još nije viđena. Naime, prvi puta sukobile su se snage protivničkih nosača zrakoplova.

U dotadašnjim pomorskim bitkama dolazilo je do izravnog kontakta brodova koji su pucali jedan po drugome. U ovoj bitki suparnički brodovi uopće se nisu vidjeli, tj. nije bilo vizualnog kontakta između njih, nego su jedni na druge slali zrakoplove.

Ta se bitka dogodila u Koraljnom moru, velikom morskom prostoru kod Australije, u koji su prodrle snage Japanske carske mornarice. Za Australce je to bila opasna situacija jer su se Japanci neugodno približili kontinentu.

Zapovjednik japanske flote bio je admiral Shigeyoshi Inoue. Raspolagao je udarnom snagom od dva velika nosača aviona te jednim lakim. Zapovjedni brod admirala Inouea bila je krstarica Kashima.

Američki zapovjednik bio je admiral Frank Fletcher. On je također raspolagao s dva velika nosača. U okršaju su neprijateljski nosači udarili jedni na druge snažnim zračnim napadima, piše Povijest.hr.

Amerikanci su na početku uspjeli potopiti najmanji japanski nosač aviona Shōhō. Japanski udari oštetili su oba američka nosača, tako da je USS Lexington morao biti napušten i potopljen. Oba japanska velika nosača također su oštećena, pa su Japanci bili prisiljeni povući se iz bitke.

Sve u svemu, po broju potopljenih brodova pobijedili su Japanci, ali Amerikanci su zapravo odnijeli stratešku pobjedu. Naime, bio je to prvi put da je japanska ekspanzija učinkovito zaustavljena. Oštećenja japanskih velikih nosača igrala su veliku ulogu i u kasnijoj američkoj odlučujućoj pobjedi kod Midwaya.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.