2 min. čitanja

Pogledajte 3D makete olupine Baron Gautscha, broda s dna Jadrana čija se posada smatra prvim žrtvama Prvog svjetskog rata

Pogledajte 3D makete olupine Baron Gautscha, broda s dna Jadrana čija se posada smatra prvim žrtvama Prvog svjetskog rata
Foto: Aquarium Pula

PULA - Aquarium Pula dobio je ovaj tjedan zanimljiv izložbeni primjerak. Holger Buss (Dive3D) i Christian Harzhauser poklonili su im maketu potopljenog putničkog parobroda Austrijskoga Lloyda „Baron Gautsch“.

Dive3D od 2019. postupkom fotogrametrije izrađuje 3D modele raznovrsnih podvodnih olupina. Fotogrametrija je tehnika određivanja oblika, veličine ili položaja nekog objekta pomoću snimaka, koja omogućuje brz, točan i detaljan pregled olupina.

U kolovozu 2023. Holger Buss i Christian Harzhauser ronili su u okolici NP Brijuna i napravili kompletan 3D-Scan Barun Gautscha.

Baron Gautsch izgrađen je 1908. godine u britanskom brodogradilištu, a prevozio je putnike iz Dalmacije u sjeverni Jadran sa zadnjom postajom u Trstu. Na svoje posljednje putovanje isplovio je dva tjedna nakon početka I. svjetskog rata 12.8.1914. iz Kotora. Idući dan u 14:50 h nedaleko Brijunskih otoka parobrod je naletio na minsko polje, postavljene od strane austrougarske, i potonuo unutar nekoliko minuta.

S lokacijom minskog polja je bio upoznat prvi časnik koji je u ključnim trenucima bez dopuštenja napustio most i predao zapovjedništvo drugom časniku koji je usmjerio brod ravno u minsko polje, ne obazirući se na upozorenja s drugih brodova.

Unatoč blizini obale spašeno je samo 159 ljudi, a njih barem 177 je izgubilo život te se smatraju prvim žrtvama I. sv. rata.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Priča o brodu “Baron Gautsch” ili kako je potonuo hrvatski Titanik | | Morski HR
ROVINJ/PULA - Poznatiji kao “hrvatski Titanik” putnički parobrod Baron Gautsch dvije godine poslije Titanika doživio je njegovu sudbinu i to u Jadranskom moru. O tome se kod nas, ali i u svi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.