2 min. čitanja

Plenković na mjestu pada letjelice: “Ovo je čista i jasna prijetnja, NATO nije reagirao, ovo nećemo tolerirati!”

Plenković na mjestu pada letjelice: “Ovo je čista i jasna prijetnja, NATO nije reagirao, ovo nećemo tolerirati!”
Foto: Index / Screenshot

Na mjesto pada bespilotne letjelice, koja je uznemirila građane zagreba u noći na petak, stigli su jutros potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, javlja naša reporterka Katarina Brečić. Nekoliko minuta nakon osam sati pridružio im se i premijer Andrej Plenković.

Plenković je ponovio kako je riječ o letjelici sovjetske proizvodnje koja je lansirana s teritorija Ukrajine, ali da se ne zna u čijem je posjedu bila.

– Ona je prošla ukrajinski, rumunjski, mađarski i hrvatski zračni prostor. Letjela je oko 7 minuta u Hrvatskoj i onda se srušila ovjde. Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali puno sreće jer nitko nije nastradao, osim 40-ak automobila na parkingu – rekao je Plenković.

Dodao je da je izvijestio lidere EU-a i rekao im kako se ovakve stvari mogu dogoditi i u drugim članicama te da je važno sada intenzivirati međusobnu suradnju, prenose Index i N1.

– Je li ovo bilo slučajno, je li bila greška ili je bilo namjerno, to sada ne znamo. Najprije će se pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li u njoj nekih vrijednih podataka. Istodobno ćemo komuncirati i s drugim državama. Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a.

“Ovo je mogla biti Budimpešta ili Ljubljana, tu se moralo reagirati u NATO-u i u EU!”

Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bilo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati.

Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU-a i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na glavni grad, na gusto naseljen dio grada.

Ovo je teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana… Moramo intenzivirati suradnju, da se na vrijeme obavijesti zemlju da se nešto događa. Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo. Pokušat će se iskopati letjelica. Komunicirat ćemo s državama koje imaju vrijedne informacije – rekao je Plenković.

– Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje NATO-a. Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati niti bi se ona smjela dogoditi. Ovo je bila čista i jasna prijetnja i tu se moralo reagirati i u NATO-u i u EU. Radit ćemo na tome da podignemo spremnost ne samo nas nego i drugih.

Sreća je da se nije dogodilo nešto puno gore. Premijer Orban je o ovome saznao nakon mene. Napisao sam pismo i želim odgovore kako se ovako nešto moglo dogoditi – dodaje Plenković.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusi “pojasnili” od kud je dron stigao do Zagreba: “Isti takav srušen je nad Krimom!”
Rumunjska: “Nismo stigli oboriti letjelicu”, Rusija: “Mi to ne koristimo”, NATO: “Pratili smo objekt”
Umirovljeni vojni pilot: “Dežurni piloti skidaju ovakav cilj 2 min ili 23 km od Zagreba!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.