2 min. čitanja

Umirovljeni vojni pilot: “Dežurni piloti skidaju ovakav cilj 2 min ili 23 km od Zagreba!”

Umirovljeni vojni pilot: “Dežurni piloti skidaju ovakav cilj 2 min ili 23 km od Zagreba!”
Ivan Selak u hrvatskom borbenom zrakoplovu MIG 21 iznad ukrajinske Odesse – Foto: Screenshot / Ilustracija

Vojni pilot Ivan Selak izjavio je da strana bespilotna letjelica u glavnom gradu Hrvatske blago rečeno pokazuje nesvršenost NATO-ove kontrole zaštite zračnog prometa, a ako govorimo realno, onda je to nečija nesposobnost.

Naglasio je da tu ne misli na nesposobnost kod nas, nego negdje drugdje, te ocijenio da u NATO-ovom zapovjednom centru očito nisu reagirali kako treba.

– Vodi se rat na istočnim granicama NATO-a, a letjelica veličine lovačkog aviona i otprilike takve brzine im proleti kroz njihov zračni prostor, i to u dužini od gotovo od tisuću kilometara.

Zasad je poznato, kaže, da je letjelica dometa oko tisuću kilometara prošla kroz Rumunjsku, Mađarsku i Hrvatsku te je pala u onom trenutku u kojem je ostala bez goriva.

– Ako vam se to dogodi u vremenu rata i ratnih zbivanja, onda nemate pojma što radite, nekoga treba jako dobro smijeniti – zaključio je Selak.

Očekuje da će NATO vjerojatno priopćiti da su gledali letjelicu i da su smatrali da je sigurna, ali demantira ih to što je pala u glavni grad jedne države, pri čemu igrom sreće nije pobila studente, prenosi Hina.

Isključio je mogućnost da su Rusi koristili letjelicu za špijuniranje.

Rusi je jesu proizveli, ali su je davno izbacili iz upotrebe jer imaju puno bolje letjelice, naravno i ova je dobra, ona jest stara, ali oni ubace novu opremu pa je dobra, rekao je vojni pilot.

Pretpostavlja da se bespilotna letjelica otela kontroli i odlutala ili je pogrešno programirana.

“Dežurni piloti su obučeni za rad noću, a ne kako uljebi vele”

Umirovljeni hrvatski vojni pilot na Facebooku je i analizirao što se moglo napraviti i to iz iskustva, kakvo je i sam imao pilotirajući nadzvučnim borbenim lovcima:

– Da nije istina, umro bih od smijeha. U ono neko moje vrijeme:

ZMIN vidi cilj i duboko iznad Mađarske. Izvještava nadležno zapovjedništvo. Ono uzbunjuje dežurni dvojac. 3 min i u zraku si, naravno obučen za noć i možeš noću, a ne kak uhljebi vele….

Stupas u vezu sa ČZN, ZOC sluša. Cilj ulazi u Hr zračni prostor, jer je uočen barem 80-90 km ranije ( što je skoro 8 do 9 min). ČZN daje podatke, i dovodi te iza cilja.

Cilj ide prema glavnom gradu, pilot čuje jasan signal zahvata ic r60 raketa. Obzirom da je neidentificiran, a na par minuta je od glavnog grada, odluka je “skidaj” a donosi je ZOC ili pilot, ako je ovaj prvi pod stresom, jer pilot nije plašljiv. Pritisak na lijevo bojevo crveno dugme, rakete na salvo po dvije (da bude uvjerljivo)

Do Zagreba je još 2 min ili 23 km. Mission completed

To se tak radi gospodo – zaključio je Ivan Selak.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Plenković: “Nije normalno da se takva situacija dogodi – Mađari su uočili letjelicu, ali mislili su da je bezopasna”
Milanović: “Prije rušenja u Zagrebu, objekt je preko članica NATO-a neprimjetno letio gotovo sat vremena!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.