2 min. čitanja

Centar za vještačenje “Ivan Vučetić” nije našao tragove eksploziva u ostacima letjelice koja je pala na Zagreb

Centar za vještačenje “Ivan Vučetić” nije našao tragove eksploziva u ostacima letjelice koja je pala na Zagreb
Foto: HRT / Screenshot

Nova saznanja iz istrage o padu vojne letjelice u glavnom gradu Hrvatske. Dnevnik Nove TV doznaje iz izvora bliskih istrazi kako na dijelovima na kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva. Barem zasad, suprotno je to svim dosadašnjim tvrdnjama Vlade i Ministarstva obrane, koji i dalje ne odstupaju od svojih teza o bombi.

Gotovo dva tjedna od pada vojne letjelice u središtu Zagreba predsjednik Zoran Milanović traži da se javno objavi što su istražiteljima otkrili tragovi s mjesta nesreće.

– Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja ‘Ivan Vučetić’ u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i kemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti – poručio je.

Uzorci vještačeni u najvećem policijskom forenzičkom centru nisu pokazali tragove eksploziva na dijelovima koji su analizirani, doznaje to Dnevnik Nove TV iz izvora bliskih istrazi. Nitko službeno ne nudi dodatna pojašnjenja.

– Vidjeli smo da su se neki ljudi, prije svega ministar i premijer, razmetali dijagnozama, a da praktički rendgen nisu ni upalili – rekao je Milanović.

U Ministarstvu obrane od svojih tvrdnji da je letjelica nosila bombu i bila opremljena eksplozivom – ne odustaju. Potkrepljuju to pričom o različitim fragmentima i dokazima do kojih je došla vojna policija u istrazi. U NATO-u nisu imali takve podatke.

– Indicije koje imamo zasad o padu drona u Hrvatskoj govore da to nije bio naoružan dron ni oružani napad – poručio je prije nekoliko dana glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Istog je dana premijer Andrej Plenković demantirao Stoltenberga.

– Nije bila unarmed, nego je bila naoružana – rekao je pokazujući fotografije iz istrage.

Nije dvojio ni ministar obrane Mario Banožić nakon što dio stručnjaka za sigurnost nije povjerovao u priču o nekoliko desetaka kilograma teškoj bombi u letjelici. Tvrdili su da je riječ o sustavu za samouništenje podataka, pa i manjim retro-raketama koje su trebale usporiti i stabilizirati pad letjelice.

– Iz letjelice koja je trebala biti izviđačka imate fragmente eksploziva i iz fragmenata doznajete za bombu, a sada već doznajemo i na koji se način sve to trebalo odigrati – rekao je ministar prije pet dana.

Dnevnik Nove TV zbog svega je zvao i Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo, no nitko nema komentara.

Kako bilo, sve strane uključene u istragu itekako će morati potkrijepiti teorije od kojih ne odstupaju.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Više stručnjaka javno o navodima MORH-a: “Sve što kažu, lažu. Neka šute!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.