2 min. čitanja

Rumunjska: “Nismo stigli oboriti letjelicu”, Rusija: “Mi to ne koristimo”, NATO: “Pratili smo objekt”

Rumunjska: “Nismo stigli oboriti letjelicu”, Rusija: “Mi to ne koristimo”, NATO: “Pratili smo objekt”
Foto: Wikimedia / Twitter / Screenshot

Rumunjsko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje o letjelici koja je pala u Zagrebu, oglasili su se i Rusi koji tvrde da ovakav tip letjelice ne koriste od 1991. godine. NATO je pak kratko priopćio da su pratili objekt.

Letjelica iznad Rumunjske letjela svega tri minute?

“Vezano za informaciju o dronu koji je prešao rumunjski zračni prostor, u četvrtak, 10. ožujka:

Rumunjski sustav zračnog nadzora uhvatio je u četvrtak, 10. ožujka, signal niskozemnog zrakoplova, najvjerojatnije drona, koji je prešao nacionalni zračni prostor na vrlo kratko vrijeme, manje od tri minute.

Zrakoplov je ušao u rumunjski zračni prostor oko 23:23, dolazeći iz Ukrajine, a napustio nacionalni zračni prostor oko 23:26 u smjeru Mađarske.

Vrlo kratko vrijeme u kojem je ova letjelica letjela nacionalnim zračnim prostorom, velika brzina i mala visina, kao i tadašnji terenski i vremenski uvjeti, nisu omogućili korištenje drugih proceduralnih sredstava za daljnju identifikaciju zrakoplova”, objavili su Rumunji, prenosi N1.

Rusko veleposlanstvo: Mi te dronove koristimo od raspada Sovjetskog Saveza

“Veleposlanstvo Ruske Federacije u Hrvatskoj o srušenom dronu je upoznalo iz propćenja hrvatskih medija, koji su naveli kako sad eksperti provode istraživanje oko ove situacije, dakle sva pitanja oko incidenta moraju biti upućeni tim stručnjacima te Veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj jer taj dron je bio proizveden na teritoriju Ukrajine.

Ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991. Odnosno od raspada Sovjetskog Saveza.

Predlažemo raspitati kod odgovornih hrvatskih tjiela kako i na koji način mogao slobodno letjeti teritorijom susjednih država. Uslijed njegova pada, srećom, nije bilo civilnih žrtava – stanovnika Zagreba” rekli su za Index.

Sjevernoatlantski savez vrlo kratak u komentaru

“NATO-va integrirana zračna i raketna obrana pratila je putanju objekta koji se u konačnici srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti su najavile da istražuju incident”, stoji u reakciji NATO-a koji je objavio Tomislav Krasnec, dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa.

Podsjetimo, letjelica koja se u četvrtak navečer srušila na zagrebačkom Jarunu provela je više od 40 minuta u zračnom prostoru Mađarske i 7 minuta u zračnom prostoru Hrvatske. Obje zemlje su članice NATO-a.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Umirovljeni vojni pilot: “Dežurni piloti skidaju ovakav cilj 2 min ili 23 km od Zagreba!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.