2 min. čitanja

Javili se opet iz MORH-a: “U Letjelici je bilo oko 40 kilograma eksploziva”

Javili se opet iz MORH-a: “U Letjelici je bilo oko 40 kilograma eksploziva”
Foto: Vlada RH

Tema HRT-ove emisije U mreži prvog, bila jepad letjelice u Zagrebu. U emisiji su gostovali savjetnik ministra obrane general Željko Živanović, vojni analitičar s Veleučilišta u Velikoj Gorici Marinko Ogorec. Nakon što je visoki izvor iz MORH-a tvrdio da je u letjelici bomba od 120 kg eksplodirala ispod zemlje, a niz stručnjaka je to naprosto demantirao, sad su pak kazali da se radilo o 40 kg eksploziva i pojasnili zašto nema toliko velikog kratera.

S mjesta pada kod Studentskog doma Stjepana Radića izvađeni su dijelovi letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak srušila u Zagrebu. Istragom će se utvrditi je li bila izvidnička ili joj je misija, s obzirom na tragove eksploziva, bila napadačka.

Je li ovo velik propust NATO-a i koliko su ozbiljno shvatili taj incident te u kakvom je stanju naša protuzračna obrana, u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” govorili su general Željko Živanović, savjetnik ministra obrane i vojni analitičar s Veleučilišta Velike Gorice Marinko Ogorec.

– Prilikom iskapanja došli smo do novih saznanja koja u početnoj fazi nisu bila poznata. Nađeni su fragmenti aviobombe za koju još uvijek ne znamo sve detalje, ali po svemu onome što sada znamo riječ je o aviobombi ruske proizvodnje koja je imala težinu od 120 kilograma, s tim što je u tih 120 kilograma bilo oko 40 kilograma eksploziva. Ta bomba je prilikom penetracije, zabijanja letjelice eksplodirala ispod zemlje, rekao je Željko Živanović, savjetnik ministra obrane, dodavši kako krater u tlu nije toliko velik zbog strukture tla u koje se letjelica zabila.

– A i vrste bombe. Bomba je imala kumulativni karakter, tako da se nije raspršilo, dodao je.

– Moram priznati da je vrlo malo vjerojatno da je 40 kilograma eksploziva detoniralo, a da se to nije čulo vani ili da to nije izbilo na površinu na bilo koji način. Eksplodirala je blizu zgrade, 30-50 metara blizu zgrade, da se to nije čulo, mislim da je to vrlo malo vjerojatno – komentirao je Marinko Ogorec. Nada se da će istraga pokazati o čemu se radi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Više stručnjaka javno o navodima MORH-a: “Sve što kažu, lažu. Neka šute!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.