2 min. čitanja

Plenković i Horvat obećali: “Pomoći ćemo Uljaniku, kao što smo i 3. Maju”

Plenković i Horvat obećali: “Pomoći ćemo Uljaniku, kao što smo i 3. Maju”
Foto: Uljanik

ZAGREB/PULA – Vlada Republike Hrvatske nije digla ruke od brodogradnje u Puli već uz pomoć jamstava, na sličan način na koji je to učinila i u Rijeci, namjerava pomoći njezino oživljavanje i na Uljanikovim navozima. Obećanje je to koje su u Zagrebu od premijera Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva Darka Horvata dobili predstavnici radnika Uljanika Samir Hadžić i Neven Radolović, koji su se na svoj zahtjev sastali i razgovarali s njima, piše Glas Istre.

Tema razgovora bio je stečajni postupak i oživljavanje proizvodnje kroz plan stečajne upraviteljice Marije Ružić. Taj plan, podsjetimo, predviđa definitivnu likvidaciju Uljanika d.d., te oživljavanje proizvodnje prijenosom koncesije, opreme i započetih gradnji na tvrtku Uljanik brodogradnja 1856. Radi se o novoj tvrtki kroz koju bi se ponovno pokrenula brodograđevna djelatnost.

Prema planu stečajne upraviteljice korak koji bi mogao značiti novi početak za brodogradnju u Puli bio bi dovršetak gradnje 526, odnosno broda za prijevoz stoke koji je stečajem ostao “zarobljen” na jednom od navoza na Uljanikovom otoku. Za to bi bilo potrebno osigurati 50 milijuna eura, a uz državno jamstvo financiranje bi, smatra stečajna upraviteljica, bilo moguće osigurati avansom od strane krajnjeg kupca ili putem kredita HBOR-a ili komercijalne banke. Procjena je da bi prihvaćanje takvog plana značilo novi posao u pulskoj brodogradnji za minimalno 450 radnika.

Premijer Plenković i ministar Horvat, kaže Hadžić, kazali su im tijekom jučerašnjeg susreta da je država iza jednog takvog plana spremna stati, te najavili intenzivniji angažman na postizanju pozitivnog rješenja po okončanju drugog kruga predsjedničkih izbora.

– Vjerujem da su bili iskreni i da će to dokazati prvo podrškom države kao glavnog vjerovnika planu stečajne upraviteljice na Skupštini vjerovnika 22. siječnja u Pazinu, a zatim i drugim konkretnim potezima koji će nam omogućiti da vremenom brodogradnju u Puli ponovno dignemo na noge – kazao je Hadžić.

Bez komentara na kaznene prijave

Kaznene prijave koje su iz riječkog “3. maja” podnesene protiv članova nekadašnjeg poslovnog savjeta Uljanika Hadžić nije želio komentirati, već je samo rekao kako je neobično da se među prijavljenima nalaze čak i pojedinci koji su u kompaniju stigli nakon što je kriza već izbila i koji ni na koji način nisu mogli utjecati na eventualnu štetu koja je nanesena riječkom brodogradilištu u tom poslovnom odnosu, piše Glas Istre.

S druge strane, dodao je, prijavu potpisuje osoba koja je bila dugogodišnji član nadzornog odbora 3. Maja te je nejasno jesu li ove prijave podnesene iz iskrenih namjera ili kako bi se pokušao izbjeći vlastiti dio odgovornosti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.