2 min. čitanja

Plaže u Lumbardi od ove sezone imaju tzv. ekološke pepeljare

Plaže u Lumbardi od ove sezone imaju tzv. ekološke pepeljare
Foto: Visit Lumbarda/Facebook

LUMBARDA – Opušci cigareta su najčešća vrsta otpada na Zemlji, a procjene kažu da godišnje u okolišu završi više od 4,5 bilijuna opušaka, što je otprilike trećina ukupno popušenih cigareta na svijetu. Nema gdje ih nema, a posebno su iritantni na plažama gdje su i najzastupljenija vrsta otpada. Neke zemlje tome su stale na kraj represivnim metodama, a Općina Lumbarda zasad se okrenula edukativnim metodama.

Na pješčanoj plaži Pržina u Lumbardi postavljene su ekološke pepeljare za plažu, a iste će uskoro biti postavljene i na plaži Bilin žal, na sjevernoj strani Lumbarde.

Foto: Visit Lumbarda/Facebook
Foto: Visit Lumbarda/Facebook

Cijela priča funkcionira prilično jednostavno. Svi vi koji uživate zapaliti na plaži, uzmite iz stalka kartonsku pepeljaru, sklopite je prema uputama koje se nalaze na samoj pepeljari i potrudite se svoje opuške ostavljati u navedenoj pepeljari, a ne na plaži. Na kraju dana pepeljaru bacite u koš za smeće i to je to. Ne zahtjeva puno truda, a puno će pomoći čistoći plaže.

I ne samo plaži. Filteri cigareta rade se od plastike pa opušku koji je bačen u prirodu treba puno više za razgradnju nego što to pušači misle. Istraživanje znanstvenika s Odjela za biologiju Sveučilišta Anglia Ruskin pokazalo je da biljke izrasle u zemlji onečišćenoj opušcima cigareta imaju 25 posto kraće izdanke te 60 posto manju biomasu korijena od biljaka koje rastu u zdravoj zemlji.

Opušci sadrže veliku količinu mikroplastike, iste one koja desetljećima zagađuje mora i oceane, ali i podzemne vode koje potom dospijevaju u vodu za piće. Stoga, drugi put kad poželite zapaliti na plaži ili bilo gdje drugdje u prirodi, potrudite se pokupiti opuške za sobom. Priroda, a na koncu konca i sva živa bića, bit će vam zahvalna.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.