1 min. čitanja

Othranilo je generacije, a sada postaje sastavni dio Muzeja ribarskih priča u Ždrelcu

Othranilo je generacije, a sada postaje sastavni dio Muzeja ribarskih priča u Ždrelcu
Foto: Vjekoslav Tičina

ŽDRELAC – Interpretacijski centar – muzeja ribarskih priča u Ždrelcu bogatiji je za još jedan primjerak stare ribarske opreme kojom se nekad lovilo sitnu plavu ribu, prvenstveno srdelu. Donacija je to Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Riječ je željeznoj rešetki koja se kroz povijest koristila za ribolov ostima i za hvatanje male plave ribe. Svitlilo, svićalo ili svijećnjak na lučevinu, kako se popularno nazivao ovaj alat, u upotrebi je bio do prije 150 godina, kada su ga zamijenile petrolejske i acetilenske svjetiljke.

Foto: Svićalo/Vjekoslav Tičina

– Ona se postavljala na provu, na prednji dio malog broda iznad mora, na koji su potom dolazile borove grane bogate smolom. Te grane bi se ložile i tako bi se stvarala svjetlost koja bi privlačila ribu – ispričao nam je doktor Vjekoslav Tičina s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, naglasivši kako je ovo prvi način na koji se proizvodilo svjetlo tijekom lova sitne plave ribe.

Zbog korištenja svićala svojevremeno su bile ugrožene borove šume, a kako se razvijala tehnologija tako je i ovaj alat polako otišao u povijest. Donedavno je stajao u skladištu Instituta, a sada će biti dio stalnog postava muzeja u Ždrelcu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.