2 min. čitanja

NEVJEROJATNO OTKRIĆE: Pronađeni deseci netaknutih brodova iz antike, na nekima očuvani i konopi!

Na dnu Crnog mora pronađeni su deseci izvrsno očuvanih antičkih olupina. Koliko je rijetko ovakvo otkriće govori i činjenica da je na jednom rimskom brodu pronađen savršeno očuvan konop!

Otkriveno je ukupno 60 olupina starih 2500 godina, uključujući galije iz rimskih, bizantskog i otomanskog carstva. Otkriće se dogodilo zapravo slučajno dok su se znanstvenici praktički spotakli o groblje brodova, jer su istovremeno podvodni roboti istraživali učinke klimatskih promjena na bugarskoj obali. Budući da Crno more ne sadrži gotovo nikakvu svjetlost ili kisik, jedva da išta na ovoj dubini može preživjeti. Olupine su stoga ostale u izvrsnom stanju.

Istraživači kažu kako je njihovo otkriće “doista bez premca”. Mnogi brodovi imaju značajke koje su poznate samo iz crteža ili pisanog opisa, ali do ovog trenutka ih nije bilo moguće opipati, odnosno vidjeti uživo. Rezbarije u drvetu nekih brodova stoljećima su ostale netaknute, a na jednom rimskom brodu je pronađen konop u savršenom stanju!

Photo: Blackseamap/Video/Screenshot

Crnomorski pomorski arheološki projekt (Black Sea MAP), uključuje međunarodnu ekipu na čelu s Centrom za pomorsku arheologiju Sveučilišta Southampton.

Ed Parker, predsjednik Uprave Black Sea MAP-a, rekao je: „Neki od brodova koje smo otkrili, do ovog trenutka su se mogli vidjeti samo na muralima i mozaicima. Pronašli smo jedan srednjovjekovni trgovački brod gdje su tornjevi na pramcu i krmi još uvijek tamo. Kao da gledate brod u filmu, s užadima još uvijek na palubi i rezbarijama u drvu. Kad sam vidio taj brod, uzbuđenje je počelo rasti – ono što smo pronašli je doista bez premca.

Većina pronađenih posuda stara je oko 1300 godina, a najstarija datira iz 4. stoljeća prije Krista. Istraživački timovi čuvaju mnoge detalje i mjesta olupina kako bi se osiguralo da ostanu neometani. Crno more je ispod 150 metara dubine anoksično, što znači da okoliš ne može podržavati organizme koji obično žive i hrane se na organskim materijalima, kao što su drvo i meso. Rezultat toga je izuzetna prilika za očuvanje olupina brodova i tereta kojeg su nosili.

Brodovi se nalaze na stotinama ili tisućama metara dubine, dok njihovi jarboli još uvijek stoje, kormilo je na mjestu, teret amfora i brodski pribor jednostavno leže na palubi. Mnogi od brodova pokazuju strukturalne značajke i opremu koja je poznata samo iz crteža ili pisanog opisa, ali nikada do sada nije bila viđena.

Voditeljica projekta Jon Adams, sa Sveučilišta Southampton izjavila je: ‘Ovaj skup mora sadržavati jedan od najljepših podvodnih muzeja brodova i pomorstva na svijetu’.

Ekspedicija istražuje dno 1800 metara ispod površine Crnog mora od 2015. godine, koristeći brod s najnaprednijom podvodnom opremom na svijetu. Brod je u ekspediciji koja istražuje drevne krajolike, potopljene nakon posljednjeg ledenog doba.

Više o ovom projektu možete pronaći ovdje.

Dailymail/Prevela za Morski.hr: mr. Ivona Barbarić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.