1 min. čitanja

Kreće projekt restauracije palače u Polačama na Mljetu

Kreće projekt restauracije palače u Polačama na Mljetu
Foto: NP Mljet

MLJET – Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” pokrenula je inicijativu za izradu konzervatorskog elaborata za palaču u Polačama. Riječ je o temeljnom dokumentu koji će davati smjernice izradi glavnog projekta obnove i turističke prezentacije ovog kulturnog dobra nadomak nacionalnog parka.

Ministarstvo kulture i medija RH je NP Mljet kroz poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021. osiguralo sredstva u iznosu od 50.000,00 kn za program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara.

Foto: NP Mljet

U suradnji s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku i lokalnim stanovništvom bit će usuglašen način i dinamika konzervacije i prezentacije palače.

Zadnja arheološka istraživanja otkrila su ulaze i temelje stubišta koja su vodila na kat izgrađenog od drvenih greda i dasaka. U zidovima palače ostali su originalni utori za fiksiranje nosivih drvenih greda. Osnovna ideja projekta bit će omogućavanje pristupa posjetiteljima na kat odnosno galeriju s koje se pruža izvanredan pogled na samu uvalu odnosno antičku luku i palaču.

Konzervatorskim elaboratom omogućit će se kvalitetnija turistička prezentacija palače i okolnog prostora iz sasvim nove perspektive, priopćili su iz NP Mljet.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.