2 min. čitanja

FOTO/VIDEO Antički rimski kipovi pronađeni u ruševinama u Toskani - Ovo bi moglo biti najznačajnije otkriće u povijesti Sredozemlja

FOTO/VIDEO Antički rimski kipovi pronađeni u ruševinama u Toskani - Ovo bi moglo biti najznačajnije otkriće u povijesti Sredozemlja
Foto: Youtube/screenshot

Talijanski arheolozi iskopali su dvadeset četiri nevjerojatno očuvane brončane statue u Toskani za koje se vjeruje da potječu iz starorimskog doba.

Kipovi su otkriveni ispod blatnih ruševina drevne kupelji u San Casciano dei Bagni, gradu na vrhu brda u pokrajini Siena, oko 160 km sjeverno od glavnog grada Rima.

Figure prikazuju Higiju, Apolona i druge grčko-rimske bogove, a stare su oko 2300 godina, prenosi BBC.

Jedan od stručnjaka je odmah izjavio da bi ovo otkriće moglo "prepraviti povijest" onakvu kakvu je poznajemo.

Većina kipova - koji su pronađeni potopljeni ispod kupelji zajedno s oko 6000 brončanih, srebrnih i zlatnih novčića - datiraju između 2. stoljeća prije Krista i 1. stoljeća nove ere. To je doba obilježilo razdoblje "velike transformacije u drevnoj Toskani" dok je područje prelazilo iz etruščanske u rimsku vlast, priopćilo je talijansko ministarstvo kulture.

Jacopo Tabolli, docent sa Sveučilišta za strance u Sieni koji vodi iskopavanja, objasnio je da su kipovi uronjeni u termalne vode u svojevrsnom ritualu.

- to su rituali davanja vodi jer se nadate da će vam voda nešto vratiti - kazao je.

Kipovi, koje je voda sačuvala, bit će odneseni u restauratorski laboratorij u obližnjem Grossetu, prije nego što na kraju budu izloženi u novom muzeju u San Cascianu.

Massimo Osanna, glavni ravnatelj talijanskih državnih muzeja, rekao je da je ovo otkriće ustvari najvažnije još od 1972., od otkrića brončanih predmeta iz Riacea i "zasigurno je jedno od najznačajnijih brončanih otkrića ikada pronađenih u povijesti drevnog Mediterana". Riace Bronze inače prikazuju par drevnih ratnika. Vjeruje se da datiraju oko 460-450 prije Krista.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO U moru kraj Sukošana izronio rimski brod iz 1. stoljeća!
SUKOŠAN - Više od dvije tisuće godina, na dva metra dubine prekiven pijeskom, u moru kraj Sukošanu netaknut je ležao rimski drveni brod. Iako se dugo nagađalo kako podmorje antičke luke na lokalitetu Barbir krije bogato nalazište, zadarski pomorski arheolozi tek su nedavno, nakon šest godina sustavn…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.