>
  1 min. čitanja

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Antička Venera nakon 1800 godina izronila iz gradilišta budućeg luksuznog hotela

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Antička Venera nakon 1800 godina izronila iz gradilišta budućeg luksuznog hotela
Foto: Odjel za arheologiju, Sveučilište u Zadru / Ilustracija Smiljan Gluščević

ZADAR – Na gradilištu budućeg luksuznog hotela u centru Zadra, Poljani Požarišće, pronađen je vrijedan arheološki nalaz. Radi se o kipu s prikazom božice Venere. Visoka oko metra, sačuvana od koljena do ispod grudi, izrađena od mramora i stara oko 1800 godina.

– Akademik Nenad Cambi, naš najveći stručnjak za antiku, smatra da je najvjerojatnije riječ o kipu božice Venere. Njezina puna visina bila je negdje oko dva metra i vjerojatno se nalazila na nekom postamentu u atriju ove urbane antičke vile u kojoj se sada nalazimo – ispričao je za Slobodnu Dalmaciju Smiljan Gluščević, voditelj arheoloških istraživanja na Poljani Požarišće, gdje tvrtka “Albergo”, na mjestu srušene derutne kuće kupljene od Grada, planira podignuti mali luksuzni hotel.

Kip rimske božice ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti pronađen je na dubini od oko dva metra, a u neposrednoj blizini otkriveni su i kameni ulomci velikog podnožja, najvjerojatnije bunarske krune.

– Ovakvi primjeri antičke plastike vrlo su rijetki kod nas. Sličan ostatak nekog Venerina kipa postoji u Arheološkom muzeju u Splitu – kaže akademik Cambi, a Gluščević dodaje:

– Očito smo pronašli jedan vrlo vrijedan i rijedak kip, o kojem će se više znati nakon njegova čišćenja i konzervacije.

Čim je Venera izvađena iz zemlje, arheolozima je bilo jasno da su otkrili “senzaciju”. Odmah je izdvojena od drugih artefakata i prebačena u depo Zavičajnog muzeja u Biogradu na Moru, s kojim je potpisan dogovor o deponiranju svih nalaza na istražnoj lokaciji.

–  Ovo je dokaz kontinuiteta urbanog života na zadarskom Poluotoku. Ove su se vile, po svemu sudeći, nalazile unutar antičkih insula, nastalih moguće i prije Krista, te podijeljenih cardima i decumanima kuda prolaze i današnje ulice u ovom dijelu grada, prosječnih dimenzija 40 puta 20 metara – objašnjava Gluščević.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.