2 min. čitanja

NAUTIČKI SAVJETI Sigurno sidrenje broda

NAUTIČKI SAVJETI Sigurno sidrenje broda
Foto: Pixabay

Biti sam, ili sa svojim društvom na brodu u nekoj prekrasnoj uvali na našem lijepom Jadranu, san je svakog nautičara. Taj osjećaj slobode i neometanog spajanja s prirodom, je veoma privlačan, ali povlači za sobom i veliku odgovornost. Sidrenje je sa stajališta struke definitivno način vezivanja broda s najviše sigurnosnog rizika.

Dok privez na bovu, ili tranzitni privez u nekoj marini planiramo već unaprijed, sidrenje na nekoj lokaciji najčešće je neplanirani odabir na koji nas je potaknula trenutna inspiracija tijekom plovidbe. To može biti kraće vrijeme zbog kupanja, obroka, kraćeg izlaska na kopno, ili pak kada na toj poziciji želimo prenoćiti.

Postupci i radnje prilikom izbora pozicije sigurnog sidrenja na željenoj lokaciji, ovise o konfiguraciji dna, konfiguraciji priobalja, o ispravnosti našeg sidra i lanca, o prisustvu drugih brodova na sidru i ono najvažnije, o aktualnoj vremenskoj prognozi. Ponovno ističemo vremensku prognozu, jer je ona opet najvažniji faktor u izboru šire i uže lokacije i točnog mjesta na koje ćemo baciti sidro.

U postupku pripreme sidrenja, najprije ćemo, naravno, procijeniti uvalu u odnosu na prognozirani vjetar i trenutno opažanje, te ocijeniti hoće li i koliko vjetar stvarati poteškoće brodu na sidru. Potom ćemo potražiti dio uvale gdje će očekivani vjetar razviti najmanje vala. Nadalje moramo utvrditi da li smo dovoljno udaljeni od kopna, da li je naša kobilica i kod maksimalno zategnutog lanca na sigurnoj udaljenosti od morskog dna. Na kraju trebamo paziti da na odabranoj poziciji ima dovoljno mjesta za slobodno kretanje broda oko sidra, u odnosu na ostale usidrene brodove.

Foto: Promo

U postupku spuštanja i provjere držanja broda na sidru, prva radnja je dakako bacanje sidra. Nakon toga ćemo polaganim pokretanjem broda zatezati lanac, kako bismo provjerili da li sidro dobro drži. Osim opisanih radnji kod pravilnog sidrenja posebno ističemo pravila koja se odnose na ispuštanje sidrenog lanca. Tako, nakon što sidro ukopamo, moramo ispustiti minimalno pet dubina sidrenog lanca, a pri najavi nevremena i više. Na primjer, ukoliko smo bacili sidro na pet metara dubine, ispustiti ćemo minimalno 25 metara lanca.

Ovim je postupak pravilnog sidrenja završen, ali ne i radnje koju nalažu pravila o obilježavanju broda na sidru i pravila o brodskoj straži. Najprije moramo obilježiti sidro, na način da iznad njega postavimo malu bovu, da svaki nailazeći brod vidi gdje je bačeno, te da svoje sidro ne baci preko našeg. Osim toga, danju podižemo crnu kuglu, a noću uključujemo bijelo sidreno svjetlo, da se vidi da smo na sidru. Nadalje, za vrijeme boravka broda na sidru, skiper mora nadzirati ostale brodove koji se žele usidriti u blizini, kako bi ih upozorio na smjer gdje leži sidro njegova broda. Na kraju, brod na sidru ima isti raspored brodske straže kao i u navigaciji.

Sponzorirani sadržaj

PROČITAJTE JOŠ:

NAUTIČKI SAVJETI Kada zvati asistenciju na moru?
NAUTIČKI SAVJETI Siguran privez na bovu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.