2 min. čitanja

Na Mljetu, Lastovu i Korčuli počele edukacije mladih o održivom razvoju otoka

Na Mljetu, Lastovu i Korčuli počele edukacije mladih o održivom razvoju otoka
Foto: Lastovsko otočje

Udruga Novi otok u suradnji s partnerom Lokalna akcijska grupa LAG5 tijekom ove godine provodi projekt na području otoka Korčule, Lastova i Mljeta, pod nazivom “POOTOK – Pokreni otok!”, gdje kroz jednodnevne radionice najmlađi uče održivosti otoka.

Projekt je financiran kroz program ERASMUS+, a edukacija uključuje 100 mladih s otoka Korčule, Mljeta i Lastova. Na svakom od ova tri otoka uključeno je 30 mladih, prvo kroz online istraživanje, a zatim kroz jednodnevnu radionicu.

Na predavanjima o održivom razvoju, uz primjere dobre prakse iz Hrvatske i inozemstva, polaznici imaju priliku samostalno osmisliti rješenja za probleme svojih zajednica, te na konkretnim primjerima dobiti praktična znanja o održivom razvoju.

U edukaciju su uključeni i članovi savjeta mladih (10 osoba) s otoka Korčule, Lastova i Mljeta, koji kroz ove radionice prezentiraju svoj konkretan rad u posljednjih godinu dana vezan uz održivi razvoj otoka.

Prva jednodnevna radionica održana je jučer na Mljetu, danas se nastavlja na Lastovu, a sutra na red stižu mladi s Korčule. Na radionice su pozvani i predstavnici jedinica lokalne samouprave od kojih se očekuje da prezentiraju planirane aktivnosti prema javnosti na službenim web stranicama JLS i prema relevantim OCD-ovima te ustanovama.

Foto: NP Mljet/Ilustracija

Iz udruge Novi otok najavljuju kako će donositelji odluka, odnosno lokalni dužnosnici, direktno biti uključeni u aktivnost dvodnevne konferencije koja će se organizirati na Korčuli, gdje će saslušati i analizirati ideje koje mladi nude kao održiva rješenja za konkretne probleme uočene u svojoj lokalnoj zajednici. Prijavitelj će nastojati osigurati da sa svakog otoka obuhvaćenog projektom sudjeluju minimalno po 2 donositelja odluka, a najveći se odaziv očekuje od čelnika JLS-a s otoka Korčule zbog praktičnih organizacijskih razloga.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave tako će iz prve ruke moći čuti koja održiva rješenja za razvoj svog otoka nude mladi, a u bliskoj budućnosti ovakva suradnja mogla bi se promovirati i na ostalim hrvatskim naseljenim otocima.

Sve radionice su besplatne, za njih je potrebna prethodna prijava, a više informacija možete pronaći na Facebook stranici projekta.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.