1 min. čitanja

MJESTO S NAJVIŠE LEŽALJKI U HRVATSKOJ Svaki peti glasač ima koncesijsko odobrenje za ležaljke

MJESTO S NAJVIŠE LEŽALJKI U HRVATSKOJ Svaki peti glasač ima koncesijsko odobrenje za ležaljke
Foto: Pixabay

BAŠKA VODA – Ovo je mjesto u kojem ima najviše ležaljki u Hrvatskoj. Bizarnost je da je svaki peti glasač koji je izašao na zadnje lokalne izbore ujedno i vlasnik koncesijskog odobrenja za najam ležaljki na plažama.

U brojkama to izgleda ovako: koncesijsko odobrenje za najam ležaljki ima 98 tvrtki, svaka od njih ima dozvolu za postaviti najviše 20 komada na plažu. Zanimljivo je da godišnja naknada koju plaćaju općini iznosi tek 1600 kuna, ili 80 kuna po ležaljci po danu, što otplate u manje od dva dana sezone jer se komad u srcu sezone iznajmljuje za 50 kuna, piše Dnevnik.hr.

Dolazimo tako do podatka da Općina Baška Voda od gotovo 2000 ležaljki na svojim plažama uprihodi tek nešto iznad 156.000 kuna, a zarada koncesionara je višemilijunska.

Načelnik Baške Vode kazao je da oni taj iznos ne mogu povećati zbog odluke Vlade iz 2004. godine, ali da su svakom od koncesionara nametnuli i godišnju naknadu od 2500 kuna za čišćenje plaža.

Oporbeni vijećnik u Baškoj Vodi Matejas Jozipović kaže kako je najam ležaljki najrazrađeniji i najunosniji biznis.

– Nije bitno koliko se zarađuje, koliko se plaća. To je najrazrađeniji i najunosniji biznis u Republici Hrvatskoj. Za 1600 uloženih kuna zaradite 400.000 kuna na nivou četiri izborne godine. Jer to je jedan izborni projekt – rekao je.

Vijećnik kaže kako je jedini kriterij za dobivanje koncesije stranačka iskaznica HDZ-a.

Na pitanje, prigovaraju li turisti na ležaljke postavljene tik uz more, Josipović odgovara kako se u prvom redu na plaži ne može naći mjesto jer je sve postavljeno i bukirano.

– Ležaljke da, ali sa sistemom, npr. 30 metara ležaljke, 30 metara bez – predlaže nezavisni vijećnik.

Spomenimo i da su u Baškoj Vodi zadovoljni sezonom. Na današnji dan imaju samo četiri posto turista manje nego u odnosu na rekordnu 2019. godinu, piše Dnevnik.hr.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.