9 min. čitanja

Ministrica Vučković pokrenula postupak protiv ribarskog inspektora jer sumnja da je Morskom HR dostavio inkriminirajuće dokumente

Ministrica Vučković pokrenula postupak protiv ribarskog inspektora jer sumnja da je Morskom HR dostavio inkriminirajuće dokumente
Foto: Youtube / Screenshot / Morski HR

Priča o sumnjivoj tuni koja se bez potrebnih papira i potvrda uvozi u Hrvatsku, a o čemu je javno progovorio zadarski ribarski inspektor i županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač, dobila je svoj novi, ništa manje bizaran nastavak. Naime, nakon što smo objavili spornu dokumentaciju koja potvrđuje put uvezenih tuna u Hrvatsku, Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je odlučila pokrenuti novi postupak zbog teškog kršenja dužnosti protiv Pupića Bakrača, jer je, kako između ostalog navodi u dokumentu "portalu Morski.hr dostavio službene evidencije".

Ministrica traži otkaz zbog "dostavljanja spornih dokumenata"

U zahtjevu za pokretanje postupka zbog teške povrede službeničke dužnosti, između ostalog mu se stavlja na teret, citiramo:

"...što je dostavio portalu Morski.hr službene evidencije ICCAT deklaracije o stavljanju u kaveze i druge službene evidencije objavljene na portalu Morski.hr dana 1. veljače 2022., iako je znao da se radi o službenim podacima kojima pristup imaju samo određene službene osobe te je znao da time krši Izjavu o povjerljivosti potpisanu s njegove strane 2018. godine.“, završen citat.

Podsjetimo, ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač najprije je za Zadarski.hr kazao da se tune u kavezima Ante Gotovine nabavljaju iz Libije bez papira, a sve naknadno legalizira Ministarstvo. Nakon toga 1. veljače 2022. godine Morski HR objavljuje članak u kojem smo razotkrili put uvezenih tuna u Hrvatsku, a objavili smo i sporne dokumente koji to dokazuju. Pupić Bakrač je pritom prozvao vlastito ministarstvo zbog korupcije i sumnjive legalizacije uvezene tune, a potom za Morski HR detaljno pojasnio da nitko od njegovih kolega nije vidio dokumente koji prate uvoz tune. Dapače, tvrdi da su se dokumenti sređivali retrogradno, odnosno 6 mjeseci poslije.

- Sve se izdalo mimo inspekcije, po prvi put od kad sam inspektor - kazao nam je tada ribarski inspektor.

OTKRIVAMO Ovo je put uvezenih tuna u Hrvatsku, objavljujemo i sporne dokumente! | | Morski HR
Priča oko uvezenih tuna koje iz Sredozemlja stižu u hrvatska uzgajališta dobila je novi zamah kad su nam od izvora u javnoj upravi stigli dokumenti koji bi mogli kompromitirati dobar dio tvrdnji

Iako je prozvana ministrica u nekoliko javnih istupa tvrdila da je sve po zakonu i europskim propisima, sumnje u to pobuđuje uključivanje USKOK-a u istragu cijele priče. DORH nam je prije nekoliko mjeseci u službenom odgovoru potvrdio da je slučaj preuzelo Županijsko državno odvjetništvo da bi svega tri mjeseca nakon toga istragu preuzeo USKOK, što nam je potvrdio i sam Pupić Bakrač.

Jedan od suvlasnika prozvanih tvrtki za uvoz i uzgoj tune je i general Ante Gotovina, s čijim odvjetnikom Ivom Farčićem smo razgovarali u vrijeme kada se ova priča zahuktala. Tada nam je kazao da tvrtka njegovog klijenta posluje u skladu sa zakonom kao i da će tužiti sve one koji tvrde suprotno.

I prozvana ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije ime se više puta spominje u kontekstu zataškavanja ilegalnog uvoza tune, svojevremeno je opovrgnula sve tvrdnje koje je javno iznio ribarski inspektor i dodatno pojasnila da je ribolov i uzgoj tune strogo reguliran pravilima Europske komisije.

Ministricu Vučković naljutio još jedan članak u kojem državni službenik tvrdi da je treba smijeniti

Ministricu poljoprivrede je, čini se, naljutio još jedan članak kojeg smo objavili 6. siječnja, a u kojem nam je Pupić Bakrač poslao snimku kako se iz Malte vuku kavezi s tunom, te za Morski HR detaljno pojasnio što je prema njegovom mišljenju sporno i što kao državni ribarski inspektor, koji je dobro upoznat s procedurom uvoza, smatra protuzakonitim i nedozvoljenim.

Ministrica mu zamjera davanje podataka za koje drži da su netočni i za koje smatra da utječu na donošenje odluke nadležnih tijela, pri čemu, kako tvrdi, nastaju štetne posljedice.

U članku kojeg je objavio portal Morski.hr državni službenik Marko Pupić Bakrač „detaljno optužuje Ministarstvo poljoprivrede da je krivotvorilo službenu dokumentaciju za uvoz plavoperajne tune iz Libije 2020. godine, te da ministricu poljoprivrede treba smijeniti. Državni službenik zna ili bi, s obzirom na njegov opis poslova radnog mjesta, morao znati procedure inspekcijskog nadzora dokumentacije plavoperajne tune te činjenicu da država koja uvozi plavoperajnu tunu ne može mijenjati dokumentaciju, nego može samo provoditi inspekcijske nadzore kako bi utvrdila je li podaci iz dokumentacije odgovaraju stvarnom stanju, a što je Ministarstvo poljoprivrede i provelo.

U tekstu državni službenik navodi da u vrijeme kontrola uvezene žive plavoperajne tune nije bio na poslu, ali je kanalima „rekla-kazala“ zaključio da se „krivotvori“ dokumentacija i održavaju sastanci s ministricom u svrhu legaliziranja uvoza. Ministrica Vučković nije organizirala nijedan sastanak na temu „lagalizacije“ uvezene plavoperajne tune iz Libije. Činjenica je da je bila upoznata s cijelim postupkom pravovremeno, kao i sa svim drugim aktivnostima u nadležnosti Uprave ribarstva, a na isti nije niti može utjecati.

Nadalje, optužuje da ribarski inspektori nisu vidjeli dokumentaciju prije odobravanja nasada što nije točno. Kompletna dokumentacija s plovila za tegalj preuzeta je od strane ribarskih inspektora po ulasku u teritorijalno more Republike Hrvatske i pregledana je prije odobravanja nasada. Dodatno, na svakom ulovnom plovilu odobrenom za ulov, na svakom tegljaču, te na svakoj farmi za uzgoj plavoperajne tune nalazi se ICCAT promatrač koji svaku neusklađenost prijavljuje ICCAT-u EK i nadležnoj ribarskoj inspekciji koja poduzima mjere“, stoji između ostalog u zahtjevu za pokretanje postupka zbog teške povrede dužnosti Pupiću Bakrač, a kojeg potpisuje osobno ministrica Marija Vučković.

Pupić Bakrač: "Tajnost podataka je jedno, a korupcija drugo - nikad se nisam obvezao da se neću boriti protiv korupcije"

- Pokrenuti postupak protiv mene zbog teške povrede službene dužnosti apsolutno je nebulozan i protuzakonit. Isključivi cilj postupka je nastavak pritisaka i progona zbog mog javnog, političkog djelovanja i borbe protiv korupcije . Inspektor RH sam već dugi niz godina i nikada protiv mene nisu pokretani nikakvi postupci niti je bilo ikakvih problema u službi sve do dolaska na mjesto ministrice Marije Vučković. Njenim dolaskom kreće se u obračun sa mnom podižu prijave nekoliko puta zbog kršenja etičkog kodeksa, zbog lake povrede službene dužnosti, zbog teške povrede službene dužnosti i sada opet zbog teškog kršenja službene dužnost uz zahtjev da me se sankcionira otkazom. Svi dosadašnji procesi bili su jednako nebulozni kao i ovaj i završili su u moju korist. Nakon svakog postupka koji je završio u moju korist pokretan je novi - kazao je Marko Pupić Bakrač u komentaru na ovaj najnoviji slučaj.

Pri tome se krši Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o zaštiti zviždača kao i moja Ustavom zajamčena prava na javno izražavanje i političko djelovanje. Dužnost i obveza mene kao građanina a posebno inspektora RH je da ukazujem i aktivno se borim proti korupcije i kriminala što zdušno činim.

Ministrica Vučković o optužbama za muljanje s papirima: “Ribolov i uzgoj tune je strogo reguliran pravilima EK” | | Morski HR
Nakon medijskih napisa da tvrtka Ante Gotovine iz Libije uvozi jeftine tune bez papira i ubacuje ih u jadranske kaveze, uz blagoslov Ministarstva poljoprivrede, oglasila se resorna ministrica. Tvrdi

Zbog toga sam meta progona onih unutar sustava koji te radnje podržavaju , potiču i u njima sudjeluju. Vrijeme je najbolji sudac i pokaže tko je govorio istinu a tko ne. Nakon pokretanja prvog postupka protiv mene za teško kršenje službene dužnosti u Ministarstvu poljoprivrede otkriven je krak korupcijske hobotnice u kojem su uhićene ministričina prijateljica Josipa Rimac i tajnica ministarstva. Kasnije je uhićena i druga ministričina prijateljica Gabrijela Žalac , isto zbog korupcije . Tako je vrijeme presudilo da li sam govorio istinu kada sam govorio o korupciji i kriminalu u Ministarstvu. Do završetka ovog drugog procesa siguran sam još će se stvari razbistriti i izaći na vidjelo. Svoju obranu iznijeti ću u usmenoj raspravi na Službeničkom sudu gdje ću do u detalje po tko zna koji put razmontirati montiranu optužnicu potpisanu od strane Marije Vučković - kazao je Pupić Bakrač i za Morski HR još dodao:

- Netko će biti smijenjen ili uhićen u idućih par mjeseci. Moguće da će biti i sama ministrica, ali ne vjerujem da će ići ispod razine državnih tajnika u ministarstvu. Ona se (op.a. ministrica Vučković) totalno pogubila. Nada mnom nije izvršen nikakav unutarnji nadzor, ona je ovaj tekst sama (vjerojatno uz pomoć odvjetnika) i sastavila. Što se tiče dostavljanja dokumenata Morskom HR, također, nije za to navela nikakve dokaze. To je toliko nepripremljeno, da se ja čudim kako su to tako mogli predati - kaže Pupić Bakrač, a na prozivke zbog njegovog potpisa na dokument o tajnosti podataka, za čije kršenje ga također tereti ministrica, odgovara:

- Tajnost podataka je jedno, a borba protiv kriminala i korupcije drugo. Ja se nikada nisam obvezao da se neću boriti protiv korupcije. Dapače, upravo suprotno!

Ministrica nikako ne može znati tko nam je dostavio dokumente

Moramo kazati da su novinari, pa tako i autori ovog i prethodnih članaka na ovu temu na našem portalu, dužni zaštititi izvore svojih informacija. Također moramo jasno istaći da nikad i nigdje nismo objavili od koga i na koji način smo dobili dokumentaciju koju smo objavili, a koja djelomično doista potvrđuje navode upravo javnog službenika, što naposljetku istražuje i sam USKOK. Ovo posljednje nikad nitko od uključenih u ovu priču nije demantirao.  

Objavljene informacije i dalje držimo od javnog interesa poreznih obveznika, istražnih organa i građana Republike Hrvatske, upravo jer jedan javni službenik javno upozorava na izravno kršenje zakona.

Naposljetku, moramo podsjetiti i na čl. 30. Zakona o medijima, u kojem stoji: "Novinar nije dužan dati podatke o izvoru objavljene informacije ili informacije koju namjerava objaviti".

Prema tome, ostaje nejasno kako ministrica poljoprivrede bez ijednog dokaza a priori smatra da nam je dokumentaciju dostavila upravo osoba koja ih proziva za ilegalne radnje? Zašto zviždač, a ne recimo netko drugi ili treći koji će zbog interesa javnosti samo sve potvrditi, ali u tišini? Ne stajući na ničiju stranu, već isključivo s obzirom na to da smo direktno prozvani u dokumentu koji javnom službeniku prijeti postupkom koji može dovesti do otkaza, pitali smo ih za dokaze, pa su nam iz Ministarstva mora kratko odgovorili:

- U tijeku je postupak pred Službeničkim sudom te sukladno navedenom ne možemo davati komentare ni podatke o istom.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

USKOK istražuje slučaj uvezenih tuna u Hrvatsku – Je li pod istragom i ministrica poljoprivrede? | | Morski HR
Nakon što je prije tri mjeseca u javnost izašla priča o sumnjivoj tuni koja se bez potrebnih papira i potvrda uvozi u Hrvatsku, a o čemu je javno progovorio zadarski ribarski inspektor i županijski
BOMBA IZ BRUXELLESA Hrvatska dobila službenu opomenu zbog ozbiljnih nedostataka u uzgajalištima tuna! | | Morski HR
Europska komisija je u srijedu pozvala Hrvatsku da poštuje pravila EU-a kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune. U okviru ovomjesečnog
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.