2 min. čitanja

BOMBA IZ BRUXELLESA Hrvatska dobila službenu opomenu zbog ozbiljnih nedostataka u uzgajalištima tuna!

BOMBA IZ BRUXELLESA Hrvatska dobila službenu opomenu zbog ozbiljnih nedostataka u uzgajalištima tuna!
Foto: Ive Šoša

Europska komisija je u srijedu pozvala Hrvatsku da poštuje pravila EU-a kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune.

U okviru ovomjesečnog paketa povrede prava EU-a, Hrvatska je dobila službenu opomenu od Komisije koja je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze, prenosi HRT, a o čemu je prvi detaljno pisao upravo Morski HR.

Nacionalna tijela trebala bi osigurati učinkovitu provjeru, točnost i validaciju podataka te bi trebala istražiti potencijalne slučajeve nepoštivanja i poduzeti administrativne ili kaznene mjere protiv onih koji su odgovorni za kršenje zakona EU-a, navodi Komisija.

Komisija smatra da Hrvatska nije poduzela potrebne korake za rješavanje ovih nedostataka, stoga joj upućuje službenu opomenu. Hrvatska sada ima dva mjeseca za odgovor na ovu opomenu i poduzimanje potrebnih mjera. U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, Komisija može izdati obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku povrede prava EU-a.

Podsjetimo, Morski HR je objavio dokumente koji otkrivaju put uvezenih tuna u Hrvatsku iz Libije.  Ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač upozorio je javnost na  nezakonite radnje unutar javnih institucija ili preciznije rečeno – Ministarstva poljoprivrede.

Upozorio je da su dokumenti koji prate uvezenu ribu, naknadno dopunjavani, te legalizirani, kako bi tuna mogla legalnim putem otići na japansko tržište, a ribarski inspektori, tj. njegovi kolege iz Zadra i Šibenika koji su nadležni za ovaj proces, dokumentaciju niti su vidjeli, a posebno ne odobrili. Naprotiv, tvrdi Pupić Bakrač, dokumentaciju su potpisali službenici Ministarstva poljoprivrede, što je, kaže, protuzakonito. Uz to, više puta je tvrdio da je upravo u svrhu legalizacije, organizirano više sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede, a da je iste inicirala baš ministrica Marija Vučković. Sve ovo demantirali su iz Ministarstva poljoprivrede, kao i odvjetnik Ante Gotovine,  koji je jedan od suvlasnika prozvane tvrtke za uvoz i uzgoj tune.

U međuvremenu, dobili smo i prve reakcije na upozorenje Europske komisije, koje možete pročitati OVDJE, a nakon objave ovog teksta, Ministarstvo poljoprivrede je zatražilo demantij, koji se nalazi OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OTKRIVAMO Ovo je put uvezenih tuna u Hrvatsku, objavljujemo i sporne dokumente!
Ribarski inspektor detaljno za Morski HR: „Nitko od mojih kolega nije vidio dokumente koji prate uvoz tune!“
Ministrica Vučković o optužbama za muljanje s papirima: “Ribolov i uzgoj tune je strogo reguliran pravilima EK”
Ministarstvo poljoprivrede: “Netočno se dovodi u vezu ministricu i ministarstvo u vezi s opomenom EK”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.