2 min. čitanja

USKOK istražuje slučaj uvezenih tuna u Hrvatsku – Je li pod istragom i ministrica poljoprivrede?

USKOK istražuje slučaj uvezenih tuna u Hrvatsku – Je li pod istragom i ministrica poljoprivrede?
Foto: Youtube / Screenshot / Vlada RH

Nakon što je prije tri mjeseca u javnost izašla priča o sumnjivoj tuni koja se bez potrebnih papira i potvrda uvozi u Hrvatsku, a o čemu je javno progovorio zadarski ribarski inspektor i županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač, slučaj je preuzeo USKOK.

Priča je to koju je prije nekoliko mjeseci detaljno počeo istraživati i Morski HR. Ribarski inspektor i zadarski županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač javno je optužio ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da je na tajnim sastancima tražila način kako da se uvezene tune iz Libije legaliziraju. Šlag na tortu bila je službena opomena Hrvatskoj od Europske komisije, koja je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze.

Iako je prozvana ministrica u nekoliko javnih istupa tvrdila da je sve po zakonu i europskim propisima, čini se da to baš i nije tako čim se u cijelu priču uključio USKOK. DORH nam je prije nekoliko mjeseci u službenom odgovoru potvrdio da je slučaj preuzelo Županijsko državno odvjetništvo da bi svega tri mjeseca nakon toga istragu preuzeo USKOK, što nam je potvrdio i sam Pupić Bakrač.

– Dobio sam odgovor od Županijskog državnog odvjetništva u slučaju malverzacija i nelegalnih sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede sa Libijskom tunom. Slučaj je preuzeo USKOK. Očito su predistražnim radnjama došli do nečega što nadilazi ŽDO, a čim se u priču uključio USKOK to već upućuje na to da se radi o udruženom kriminalnom pothvatu – kazao je u razgovoru za Morski HR Pupić Bakrač.

U službenom dopisu koji je dobio od ŽDO-a stoji:

– Vezano uz sumnju na nelegalnu nabavu tune za jadranske kaveze dviju tvrtki i to Jadran tune i Pelagos net farma, obavještavamo vas da je cjelokupno postupanje po Vašim podnescima preuzeo Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, kao stvarno i mjesno nadležno državno odvjetništvo, budući je bila riječ o sumnji na zlouporabu položaja i ovlasti službenih osoba.

Sukladno navedenom, o rezultatima provedenih izvida vezanih uz Vaše podneske upućujemo Vas da se obratite Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb – stoji u odgovoru.

Iako je prvi javno progovorio o muljažama s uvozom tune, istražna tijela zasad nisu kontaktirala Pupića Bakrača, kao niti njegove kolege koje su bile na spornim sastancima s ministricom.

– Sve one priče od strane ministrice i prozvanih tvrtki da sam lagao mogle su se vrlo lako provjeriti i tako opovrgnuti svaku moju rečenicu. S druge strane, da nisu imali što skrivati stavili bi sve papire na stol i ne bi angažirali odvjetnika, koji pojma nema o tome što se radi na tunogojilištima i koja dokumentacija prati uvoz tune. Zna se u kojim slučajevima se angažira odvjetnik – ističe Pupić Bakrač.

Jedan od suvlasnika prozvanih tvrtki za uvoz i uzgoj tune je i general Ante Gotovina, s čijim odvjetnikom Ivom Farčićem smo razgovarali u vrijeme kada se ova priča zahuktala. Tada nam je kazao da tvrtka njegovog klijenta posluje u skladu sa zakonom kao i da će tužiti sve one koji tvrde suprotno.

I prozvana ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije ime se više puta spominje u kontekstu zataškavanja ilegalnog uvoza tune, svojevremeno je opovrgnula sve tvrdnje koje je javno iznio ribarski inspektor.

Niti jedna strana zasad se nije oglasila niti komentirala činjenicu da je slučaj počeo istraživati USKOK.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

OTKRIVAMO Ovo je put uvezenih tuna u Hrvatsku, objavljujemo i sporne dokumente!
Ribarski inspektor detaljno za Morski HR: „Nitko od mojih kolega nije vidio dokumente koji prate uvoz tune!“
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.