2 min. čitanja

Ministrica Vučković o optužbama za muljanje s papirima: “Ribolov i uzgoj tune je strogo reguliran pravilima EK”

Ministrica Vučković o optužbama za muljanje s papirima: “Ribolov i uzgoj tune je strogo reguliran pravilima EK”
Foto: Youtube / Screenshot / Vlada RH

Nakon medijskih napisa da tvrtka Ante Gotovine iz Libije uvozi jeftine tune bez papira i ubacuje ih u jadranske kaveze, uz blagoslov Ministarstva poljoprivrede, oglasila se resorna ministrica. Tvrdi da su “novinski napisi potpuno neistiniti”, iako je riječ o informacijama koje su stigle od ribarskog inspektora koji tvrdi da u Ministarstvu poljoprivrede vladaju korupcija i bezakonje, o čemu je obaviješten i DORH.

– Riječ je o najreguliranijem ribolovu i prometu – istaknula je Vučković jučer nakon sjednice Vlade, poručivši da Ministarstvo poljoprivrede bilo što vezano uz ribolov, uzgoj i promet plavoperajne tune ne može napraviti bez Europske komisije i bez svih država članica.

Podsjetimo, informacija o uvozu tune iz Libije i lažiranju papira u režiji Ministarstva poljoprivrede stigla je od zadarskog ribarskog inspektora, ujedno županijskog i gradskog vijećnika Akcije mladih, Marka Pupića Bakrača.

– Tu se radi o uvezenoj tuni iz trećih zemalja bez valjane dokumentacije. Potom se drže sastanci u Ministarstvu poljoprivrede, kojima predsjeda ministrica Marija Vučković, o tome kako je legalizirati. Znači, kako legalizirati tunu, a ne kako raditi po zakonu. Da je po zakonu, ta tuna bila bi puštena. Za tunu su propisi jako strogi i mora ju pratiti sva dokumentacija, a ovdje nema dokaza o podrijetlu niti nikakve valjane dokumentacije – ispričao je prije nekoliko dana Pupić Bakrač za Zadarski.hr, naglasivši kako je jedan manji dio tune pušten reda radi, ali da je sve ostalo što je uvezeno stavljeno u kaveze te da je na tome okrenut ogroman novac.

Prozvana ministrica je u jučerašnjem istupu rekla kako je moguće u Hrvatskoj imati promet, odnosno uzgajati veću količinu tune nego što je nacionalna kvota te kako je to dobro za razvoj proizvodnje, vanjsko trgovinsku bilancu i razvoj sektora akvakulture.

– Međutim, to se odvija po prilično strogim pravilima, a u kontrolu takvog ulova, prometa i uzgoja uključena je uvijek EK, Europska agencija za kontrolu ribarstva i sve zemlje koje u tome sudjeluju – zemlja u kojoj je tuna izvorno ulovljena, zemlja putem koje se provozi i zemlja u koju se unosi i uzgaja. Hrvatska kod svakog prometa, kod uzgoja, kod stavljanja u kaveze, osim što koristi visoku tehnologiju, “o svemu, baš o svemu komunicira s EK i dokazuje da se cijeli takav promet, osobito stavljanja u kaveze događa u skladu s preporukama Međunarodne komisije za zaštitu plavoperajne atlantske tune – izjavila je Vučković.

Istaknula je i kako je Hrvatska zbog takvog pristupa dobila nagradu kao najbolja zemlja Mediterana u korištenju visokih tehnologija posljednjih godina kod kontrole ribarstva.

O optužbama oko lažiranja dokumentacije prilikom uvoza tune te o korupciji i bezakonju koje navodno vladaju Ministarstvom poljoprivrede ministrica nije rekla ni slova, a hoće li DORH pokrenuti izvide, zasad ostaje misterija.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Zadarski ribarski inspektor: “Tune u kavezima Ante Gotovine nabavljaju se iz Libije bez papira, a sve legalizira Ministarstvo”
Ribarski inspektor prozvao vlastito ministarstvo zbog korupcije i sumnjive legalizacije uvezene tune!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.