4 min. čitanja

Gotovinin odvjetnik: “Nemam saznanja o opomeni EK” – Ribarski inspektor: “Blokirali su mi ulaz u sustav Ministarstva”

Gotovinin odvjetnik: “Nemam saznanja o opomeni EK” – Ribarski inspektor: “Blokirali su mi ulaz u sustav Ministarstva”
Foto: Youtube / Screenshot / Morski HR

Nakon što je Europska komisija u srijedu Hrvatskoj poslala službenu opomenu jer je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze, o čemu je opširno pisao Morski HR, kad smo objavili i dokumente koji prate put uvezenih tuna, uslijedile su i prve reakcije. Ribarski inspektor i zadarski zviždač Marko Pupič Bakrač kazao nam je da mu je odmah po objavi članka na našem portalu, uskraćen ulaz u službeni informacijski sustav. Zbog svega, ali i novih saznanja najavio je konferenciju za novinare.

– Teme konferencije za novinare bit će presuda službeničkog suda u predmetu gdje je ministrica Marija Vučković protiv mene pokrenula postupak zbog teške povrede službene dužnosti, Libijska tuna i ostale nezakonitosti vezane za tunogojlišta koja rade u dogovoru sa Ministarstvom. Moram napomenuti da su mi iz Ministarstva blokirali ulaz u Informacijski sustav ribarstva ( sustav koji koristi inspekcija) nakon što sam se javno očitovao o nezakonitostima u istom – kazao je Marko Pupić Bakrač.

Pupić Bakrač: “Nakon otkrića nepravilnosti, onemogućen mi je rad”

Pitali smo ga – kad mu je uskraćen ulaz u informacijski sustav Ministarstva poljoprivrede?

– Nakon zadnjeg članka, u kojem ste objavili dokumentaciju koja dokazuje da je papirologija i procedura oko libijske tune neuredna – odgovara.

Jeste li dobili kakvu pisanu opomenu ili upozorenje od nadređenih?

– U vezi mojih istupa nitko me nije pismeno ni usmeno kontaktirao, sve do neki dan kad su me pozvali u Ministarstvo, no zbog boravka u izolaciji nisam mogao otići. Nisam dobio nikakve pisane ni usmene zahtjeve za očitovanja za moje istupe. Uskratili su mi pristup sustavu, bez ikakvog obrazloženja. Dalje, ne znam što će biti, no po izlasku iz izolacije, onemogućen mi je rad – kaže Pupić Bakrač i šalje snimku ekrana svog radnog računala.

Nove ozbiljne optužbe: “Republika Hrvatska i naša tunogojilišta se mogu naći pod sankcijama”

Što znači ova opomena EK za Hrvatsku?

– Ukoliko se utvrde nepravilnosti i ako ima i daljnjih nepravilnosti, vrlo je velika mogućnost da ćemo se kao država naći pod sankcijama, a također i tunouzgajivači. Ovdje postoje i puno gore stvari. Ne poštuju se naputci EK o iskrcaju male plave ribe na iskrcajnim lukama, već se ona direktno iskrcava na tunouzgajalištima, što se ne bi smjelo. Dakle, rade se fiktivni iskrcaji i takvih ima na tisuće, a Europskoj komisiji lažu da se riba iskrcava na iskrcajnim mjestima. To je ogroman prekršaj, jer se tako ne mogu kvalitetno ustanoviti količine ulovljene ribe. Falsificiraju se mjesta iskrcaja i podaci, a sve se radi u dogovoru s Ministarstvom.

Ovo su ozbiljne optužbe. Postoje li dokazi za to?

– Postoje. Na iskrcajnom mjestu vas čekaju kamioni, transportni dokumenti, itd. Ako toga nema, onda očigledno da iskrcaja nije ni bilo. Kad se uzmu u obzir na tisuće tih iskrcaja, onda dolazimo do toga da su iskrcaji falsificirani, jer mala plava riba nije iskrcana u iskrcajnim lukama, nego uzgajalištima.

Zašto bi to netko radio uopće?

– Zahtjev EK vrijedi za sve zemlje, kako bi se prilikom iskrcaja utvrdile točne količine ulovljene ribe. To iziskuje određene troškove, a druga stvar je nemogućnost kontrole ulovljene ribe, jer za malu plavu ribu postoje i ograničenja, odnosno kvote ulova. EK je upravo zbog kontrole količine ulova propisala da se riba mora iskrcavati u iskrcajnim lukama.

Odvjetnik Ante Gotovine: “Sve je po zakonu, a one koji tvrde suprotno, vjerojatno ćemo tužiti!”

Kontaktirali smo i Ivu Farčića, odvjetnika Ante Gotovine, koji je jedan od suvlasnika prozvane tvrtke za uvoz i uzgoj tune. On ostaje pri svome da je sve u skladu sa zakonom, a tvrdi i da ne zna za odluku Europske komisije.

– Nemam nikakvog saznanja o tome niti o toj djelatnosti, niti ičemu. Ja zastupam u sasvim drugim stvarima i kad zastupam, onda dobijem spis kojeg proučim. Sa samom djelatnošću uzgoja tune, ja vam nemam puno podataka. Kad je riječ o tunama iz Malte, ja sigurno nisam rekao nešto krivo. Ne znam radi li se o nekim drugim tunama, ali ja sam imao predmet. Tune su ulovljene od strane libijskih ribara, koje je otkupio malteški uzgajivač. Malta nije imala kvotu, pa je nije mogla ostaviti kod sebe. Hrvatska je imala slobodne kvote, gdje će se tune neko vrijeme hraniti, da bi se na kraju izvezle i prodale dalje za Japan.

Na pitanje da komentira objavljene dokumente, Farčić ponavlja da nema saznanja o tome, niti je istraživao. A je li njegovi klijenti i dalje ustraju da je sve po zakonu?

– Apsolutno! One koji tvrde suprotno ćemo vjerojatno tužiti, pa ćemo vidjeti tko ima dokumentaciju. Europska komisija priča o nečemu i vi mi sada dajete jednu verziju događaja o kojem ja ne znam ništa, niti sam vidio te papire. Vjerojatno je EK donijela nešto, što je u skladu s njihovim ovlastima, dozvoljeno i zakonito. A ono što se u vezi izjave onog vašeg gospodina inspektora, govorilo, ne odgovara istini i mi smo po tome poduzimali određene radnje – kazao nam je Farčić.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

BOMBA IZ BRUXELLESA Hrvatska dobila službenu opomenu zbog ozbiljnih nedostataka u uzgajalištima tuna!
OTKRIVAMO Ovo je put uvezenih tuna u Hrvatsku, objavljujemo i sporne dokumente!
Ribarski inspektor detaljno za Morski HR: „Nitko od mojih kolega nije vidio dokumente koji prate uvoz tune!“
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.