4 min. čitanja

Liječnici o spašenoj rodilji s Paklenice: "Ne drži vodu da nije znala kako je trudna" - HGSS: "Mogla je iskrvariti!"

Liječnici o spašenoj rodilji s Paklenice: "Ne drži vodu da nije znala kako je trudna" - HGSS: "Mogla je iskrvariti!"
Foto: HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja u subotu poslijepodne pomogla stranoj državljanki pri porodu u objektu Lugarnica u Nacionalnom parku Paklenica. Naime, majka i novorođenče su sigurno prebačeni u kanjon, uključeno je bilo sedam članova HGSS-a, tim HMP-a i liječnica, a cijelu priču bizarnom čini činjenica da djevojka tvrdi kako nije ni znala da je trudna.

Navodno, liječnicama je strana turistkinja konstatirala kako nikakvih simptoma trudnoće nije imala, a određeni specijalisti za 24sata tvrde kako je "nemoguće" da neka trudnica iznese cijelu trudnoću, a da ne zna da je u drugom stanju.

- S pet mjeseci se već osjete pokreti djeteta, koji su jači što trudnoća više odmiče, i obavezni su. Pri kraju trudnoće ti su pokreti djeteta toliko jaki, da je nemoguće da ih trudnica ne osjeti - objasnio je prof.dr. Marko Dražen Mimica iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split koji tvrdi da "krvarenja može biti, ali to nije menstruacija", i takvo krvarenje uglavnom traje prvih par mjeseci.

Specijalist ginekologije i porodništva, dr. Zlatko Topalović, govori kako u početku trudnoće može biti krvarenja koje će žena možda zamijeniti s menstruacijom, ali takvo krvarenje sigurno neće biti redovito, već periodično i u redovitim intervalima. Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni na hormonalne promjene tijekom trudnoće, povećanje trbuha, grudi, dobivanje na težini, a ni neophodno micanje djeteta u trbuhu nakon 20. tjedna trudnoće.

- U početku žena može možda pomisliti da su u pitanju crijeva, no kad krenu pravi bebini udarci, više to ne može misliti. Udarac je udarac - dodao je Topalović te zaključio kako je tudnoća velika promjena, i "nemoguće ju je ne primijetiti".

- Priča bilo koje žene da do samoga kraja nije shvatila da je trudna baš i ne drži vodu - rekao je specijalist ginekologije i porodništva.

HGSS: "Imala je sreće da smo u timu imali anesteziologa i ginekologinju"

Pročelnik HGSS-a Marko Rakovac opisao je za Index kako je cijela akcija izgledala na terenu.

- Oko 14:50 je zaprimljena dojava da je osobi na području Lugarnice pozlilo, a s obzirom na to da HGSS tijekom turističke sezone cijelo vrijeme dežura u Nacionalnom parku Paklenica, naš dežurni tim spasioca se uputio prema mjestu događaja. Do tog mjesta ima otprilike sat i pol normalnog hoda, no, naravno, mi smo se trudili doći i prije. Ubrzo nakon toga dobili smo informaciju da ipak nije riječ o tome da je osobi zlo, nego da se radi o porodu - rekao je Rakovac za Index.

- U tom trenu smo odmah angažirali i hitnu pomoć i pozvali helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s našim timom unutra, da čim prije interveniramo s obzirom na to da se radi o hitnom stanju, odnosno porodu. Bila je velika opasnost da osoba iskrvari. Dakle, nesvakidašnja je pojava porod u prirodi, na nepristupačnom području, i imali smo sreće što su u našem timu bile anesteziologinja i ginekologinja. Nije moglo biti bolje od toga - dodao je.

Porodila se u WC-u

Ranije su anesteziologinja Anela Ušanović i ginekologinja Dora Perinčić, koje su kao članice HMP-a svjedočile ovome trenutku, otkrile neke detalje o akciji spašavanja rodilje. Ušanović je rekla kako ovo nije bila rutinska intervencija i da nikad nije sudjelovala u ovakvom zahvatu.

- Mogu reći da smo svi skupa imali sreće da sam danas bila u sklopu dežurne ekipe, da smo se prvi našli na mjestu događaja - rekla je za RTL.

- Porod je, kad smo došli, bio u zadnjoj fazi. Porodila se sama u WC-u u Lugarnici. Mi smo priskočili sa svom medicinskom opremom i krenuli u zbrinjavanje. Imali smo sreće što smo u blizini imali dodatne pomoći od GSS-a. Došla je ginekologinja koja je i meni olakšala pomoć - dodala je Ušanović.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIŠE SREĆE NEGO PAMETI Turistkinja se popela na Velebit, pa rodila - Morao je spašavati HGSS!
Već redovito svjedočimo sumraku pameti pojedinaca koji se potpuno nepripremljeni odluče odveslati do nekog otoka ili se popeti samo tu na obližnju planinu. Ili ih otpuše bura, ili se polome ili pogube na planini, no jedna turistkinja je Darwinov pobjednik ovog tjedna! Otišla je na Velebit u visokom…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.