4 min. čitanja

KURVE, ŽDERANJE, NAMJEŠTANJE POSLOVA Policija objavila zašto tereti uhićenog načelnika Murtera i poduzetnika

KURVE, ŽDERANJE, NAMJEŠTANJE POSLOVA Policija objavila zašto tereti uhićenog načelnika Murtera i poduzetnika
Foto: Toni Turčinov/Facebook

Policija je objavila detaljno za što tereti načelnika Murtera Tonija Turčinova koji je jutros uhićen u novoj akciji policije i USKOK-a. Uz Turčinova, uhićen je i poduzetnik Tomislav Pešić, kojem je prema sumnjama istražitelja namjestio natječaj za građevinske radove na lokalnom sportskom objektu.

Policija u svom priopćenju navodi da su jutros uhićeni 38-godišnjak i 45-godišnjak, dakle Turčinov i Pešić, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlast

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Split su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad 38- i 45-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 38-godišnjak, kao načelnik općine, u razdoblju od početka 2018. do sredine 2022. godine iskoristio svoj položaj i ovlasti na način da je kao službena osoba koja u službene svrhe ima pravo na korištenje poslovnih bankovnih kreditnih kartica, uređaja za elektronsku naplatu cestarina i kartice za kupnju goriva, pravo na korištenje sredstava reprezentacije u poslovne svrhe te da je ovlašten za raspolaganje sredstvima po računu općine, navedena prava koristio u privatne svrhe za plaćanje troškova putovanja i drugih usluga i troškova ostvarenih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednak način je i drugima omogućio podmirenje istovrsnih privatnih troškova, plaćajući tako troškove u raznim ugostiteljskim objektima te trgovinama prehrambenom i mješovitom robom. Ujedno je i podređenim službenicima nalagao plaćanje računa za tako učinjene privatne troškove, a koji nisu bili vezani uz djelatnost i službene svrhe općine.

Nadalje je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja kako je navedeni 38-godišnji načelnik općine od početka svibnja 2020. do siječnja 2021., na traženje i dogovoru s 45-godišnjim vlasnikom obrta ugovorio izvođenje građevinskih radova na uređenju sportskog objekta, a u namjeri da navedenom obrtu na štetu općine pribave nepripadnu imovinsku korist.

Utvrđena je sumnja da je načelnik općine, u postupku prikupljanja ponuda za izvođenje potrebnih radova, neistinito prikazao da je poziv za dostavu ponuda dostavljen većem broju ponuditelja. Potom su 38- i 45-godišnjak sklopili Ugovor za izvođenje građevinskih radova prema Troškovniku radova koji je sastavni dio navedenog Ugovora. Troškovnikom su bili obuhvaćeni i betonski radovi i nabava betona, međutim, beton je načelnik općine nabavio od drugog trgovačkog društva koji je općina i platila iako je to već obuhvaćeno i plaćeno obrtu 45-godišnjaka.

Na opisani način je 38-godišnjak kao službena osoba iskoristio svoj položaj i ovlast pa time drugome pribavio korist i drugom prouzročio štetu, dok je kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena znatna šteta.
Navedeni 45-godišnjak je drugog s namjerom potaknuo da kao službena osoba iskoristi svoj položaj i ovlast pa time drugoj osobi pribavi korist te drugom prouzroči štetu, čime je  pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena znatna šteta.

Opisanim kaznenim djelima je općina oštećena za najmanje 50 tisuća eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, stoji u detaljnom izvještaju policije.

Da stvar bude još bizarnija i luđa, njegovi su ga sumještani za sve ovo i nagradili za "naj jebača", a on im se prethodno narugao već spiskavši njihovih 50 tisuća eura, a onda i javnošću. Naime, murterska Udruga Kučerosi načelniku je sredinom prošlog ljeta dodijelila nagradu "numero uno", odnosno "nagradu za najboljeg jebača". Riječ je o, kako pišu, priznanju koje se dodjeljuje osobi koja je "okrenula najviše žena preko ljeta". Turčinov je nagradu nasmijan primio. O tome više pročitajte u članku niže.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Novi šovinistički skandal u Murteru: Načelniku dodijeljena nagrada “za okretanje najviše žena” | | Morski HR
USKOK je jučer pokrenuo izvide oko slučaja načelnika Murtera Tonija Turčinova koji je u austrijskom bordelu koristio službenu karticu Općine, a kasnije je to pokušao prikriti lažiranjem
Uhićen načelnik Murtera Toni Turčinov!
U novoj akciji policije i Uskoka na Murteru su uhićene dvije osobe. Uhićeni su načelnik Murtera Toni Turčinov i jedan poduzetnik. Da je Turčinov uhićen potvrdio je njegov odvjetnik Fran Olujić, javlja Večernji list. Prema neslužbenim informacijama sumnja se na gospodarske malverzacije pove…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.