2 min. čitanja

Krčka vuna uspješno peletirana, poslana na analizu, a rezultati pozitivno iznenadili

Krčka vuna uspješno peletirana, poslana na analizu, a rezultati pozitivno iznenadili
Foto: PZ Otok Krk / Facebook

KRK - Poljoprivredna zadruga Otok Krk poslala je eksperimentalni uzorak peleta od vune krčke ovce na analizu. Rezultati su izvrsni pa u Zadruzi ovo organsko gnojivo ozbiljno razmišljaju staviti u svoju ponudu.

Peleti od ovčje vune posljednjih godina sve više dobivaju na popularnosti. Riječ je o učinkovitom načinu korištenja grublje i prljave ovčje vune kao organskog gnojiva koje dobro zadržava vodu, rahli tlo i odbija puževe golaće.  

Peleti se prave na način da se vunu reže u sitne komadiće nakon čega ih se preša, jednako kao što bi peletiralo bilo koju drugu organsku masu.

- Zanimalo nas je može li se od naše krčke vune bez problema napraviti pelete ili će ju možda biti preteško rezati. Naime, kolege s više iskustva su nas upozorili da se za sve kombinirane pasmine pramenke mora koristiti jače oštrice, a do problema može doći i ako vuna na sebi ima previše prljavištine.

Foto: PZ Otok Krk / Facebook

Zato smo prvo vunu sortirali kako bi maknuli sve veće komade izmeta, nakon čega smo ju poslali na peletiranje u Austriju. Premda su se u Hrvatskoj pojavile dvije odvojene inicijative za peletiranje vune, do sada još nisu dobili komercijalnu dozvolu, pa nismo mogli kod njih legalno peletirati našu vunu - navodi se na stranicama PZ-a Otok Krk.

Vuna je uspješno peletirana i vraćena na Krk u dvije vreće, a zanimanje za novi proizvod već se može zamijetiti.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Održana 14. Izložba creske ovce | | Morski HR
U Orlecu na otoku Cresu tijekom vikenda je održana 14. Izložba creske ovce, manifestacija kojoj je cilj promocija otočnog ovčarstvo i creske ovce kao autohtone pasmine. Posjetitelji su mogli
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.