1 min. čitanja

Održana 14. Izložba creske ovce

Održana 14. Izložba creske ovce
Foto: Grad Cres

CRES – U Orlecu na otoku Cresu tijekom vikenda je održana 14. Izložba creske ovce, manifestacija kojoj je cilj promocija otočnog ovčarstvo i creske ovce kao autohtone pasmine.

Posjetitelji su mogli razgledati nekoliko kolekcija ovaca i pratiti zanimljivo natjecanje u šišanju ovaca, kušati jela od janjetine te uživati u glazbi uz lokalni bend.

U šišanju ovaca škarama natjecalo se devet muškaraca i šest žena. Prvu nagradu odnio je Franko Jurasić koji je svoju ovcu ošišao za minutu i 55 sekundi. Na drugom mjestu završio je Zoran Rebernik koji je šišanje obavio za 2 minute i 15 sekundi, a treće vrijeme, 2 minute i 50 sekundi postigao je Sandro Tarabocchia.

Stanovnici otoka Cresa poštuju ovce, koje su na škrtoj otočkoj zemlji othranile i odškolovale generacije otočana. Iako pouzdanih podataka o porijeklu creske ovce nema, pretpostavlja se da je, kao i ostale ovce s hrvatskih otoka, nastala oplemenjivanjem lokalnih ovaca španjolskim, francuskim i talijanskim merino pasminama uz presudnu ulogu okoliša. Zahvaljujući okolišu, creska ovca je mala, ali vrlo živahna, izdržljiva te prilično otporna i prilagodljiva, stoji u opisu Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.

Creska ovca uzgaja se na otocima Cresu i Lošinju, a iako se nekad uglavnom uzgajala zbog vune, danas je glavni ovčji proizvod na otoku meso – mlada creska janjetina. U manjem broju gospodarstava proizvode i Creski sir.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.