2 min. čitanja

KLIMATSKE PROMJENE Arktik bi u godinama pred nama mogao imati ljeto bez leda

KLIMATSKE PROMJENE Arktik bi u godinama pred nama mogao imati ljeto bez leda
Foto: Pexels

The Guardian prenosi alarmantne studije koje kažu kako se ovaj dom polarnih medvjeda, tuljana i morževa, zbog emisije stakleničkih plinova već 2035. mogao većinom pretvoriti u vodu.

Led neće potpuno nestati pa kad kažemo "bez leda" misli se na prostor s manje od milijun četvornih kilometara ledenog pokrivača što je 20 posto od prosječnog minimalnog pokrivača iz 1980-ih.

Takvi bi novi uvjeti imali mnogo učinaka:

  • povećanje zagrijavanja smanjenjem kapaciteta odbijanja topline bijelog leda
  • obalne erozije
  • pritiska na divlje životinje kao što su polarni medvjedi te preseljenje novih vrsta riba u Arktički ocean
  • povećanje broja ljudskih djelatnosti kao što je pomorski transport

Studija objavljena u časopisu Nature Reviews Earth and Environment upozorava da bi se najraniji rujan bez leda mogao dogoditi između 2020-ih i 2030-ih, prema svim procjenama o količini stakleničkih plinova koje ljudi ispuštaju u atmosferu, a vjerojatno će se dogoditi do 2050. Studija navodi i da bi Arktik mogao često biti bez leda u rujnu između 2035. i 2067. prema scenarijima s visokim emisijama stakleničkih plinova, uz malu odgodu moguću za scenarije nižih emisija.

Prema srednjem scenariju emisija, u kojemu se svijet trenutno nalazi, Arktik bi mogao ostati bez leda samo od kolovoza do listopada, a pod najvišom razinom emisija mogao bi vidjeti minimalne ledene uvjete do devet mjeseci godišnje do kraja ovog stoljeća.

No, može li se led i vratiti ako se temperature snize? Znanstvenici tvrde da može i to vrlo brzo.

- Za razliku od ledenog pokrivača na Grenlandu za čije su stvaranje bile potrebne tisuće godina, čak i ako otopimo sav arktički morski led i ako tada možemo dokučiti kako u budućnosti vratiti CO2 iz atmosfere da preokrenemo zagrijavanje, morski led će se vratiti u roku od jednog desetljeća - ohrabruje Alexandra Jahn , profesorica atmosferskih i oceanskih znanosti sa Sveučilišta u Coloradu.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova studija otkrila da se Arktik zakiseljuje do četiri puta brže od drugih oceana
Znanstvenici su šokirani rezultatima nove studije o brzini zakiseljavanja Arktika jer brzo topljenje morskog leda potiče apsorpciju CO2 - s velikim posljedicama za život u arktičkim morima. Zakiseljavanje zapadnog Arktika događa se čak tri do četiri puta brže nego u drugim oceanskim bazenima, pokazalo je ovo novo istraživanje. Ocean, koji

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.